Кметът на Банско: Хората тук са разочаровани от решението на съда

OFFNews 17 януари 2019 в 09:41 4979 12

Хората в Банско са разочаровани от съдебното решение, което спира измененията в плана на курорта и съответно намерението там да се изгради втори лифт.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ кметът на града Георги Икономов. Думите му бяха подкрепени от хотелиери, които също застанаха пред камерата.

"Разочаровани сме, не само аз, но и цялата общност. Това може би беше предизвестено още с решението на тричленния състав на ВАС. Освен разочаровани, ние сме и в огромно недоумение как може да се игнорира волята на цяла общност, която ние изразяваме повече от 10 години. Как може да се игнорира позицията на всички кметове от област Благоевград, защото си спомняте, че преди една година всички кметове застанаха и казаха, че трябва да има ски зона, защото целият регион работи тук. От тук насетне какво ще стане? Един застой, както за Банско, така и за зимния туризъм като цяло. Защото едва ли ще се намери нормален човек при тези трудности, при това отношение, при тези проблеми, които се създават, да инвестира в ски инфраструктура и да развиваме курортите", коментира Икономов.

В същото време съдебното решение бе приветствано като голяма победа от природозащитниците. Късно снощи те отпразнуваха обрата пред Министерския съвет.

"Обектите, които са изключителна държавна собственост, които са основата за развитие на качествен туризъм, трябва да бъдат опазвани. Независимо дали става въпрос за дюните по Черноморското крайбрежие или за националните паркове, те трябва да бъдат опазвани, за да могат да се ползват достатъчно дълго време. Защото легла и храна чуждестранните туристи си имат и у дома. Те идват за едно преживяване, трябва да усещат нещо уникално и точно тази уникалност трябва да бъде съхранявана. Тези уникални обекти трябва да бъдат съхранявани максимално в автентичен вид, за да могат първо природата да е съхранена, на второ място да има условия за развитие на качествен и високо категоричен туризъм", коментира пред БНТ Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

12

Jinx

17.01 2019 в 19:48

Това решение на ВАС ще повлияе много на целия регион и за съжаление това произлезе от беждушието на държавата пред група рекетьори.

4000

11

Fett

17.01 2019 в 15:33

Скоро и други ще останат разочаровани - на предстоящите избори.

10571

10

Hissarion

17.01 2019 в 13:17

Незаконно е, Икономов! Волята на твоята общност от олигарси е незаконна! Ама не разбира Икономов. Нали Цеко каза, че иска, Цецо каза, че трябва, Далавери каза, че ще се удави инак! Не са ли те над закона?! Не разбира Икономов, не разбира.

12082

9

leomesi

17.01 2019 в 12:37

То си е за разочарование, как да не се разочаровани. Но за съжаление в такава държава са се родили дето се взимат необмислени решения, решения под натиск и рядко адекватни решения.

14469

8

случайно прочетох

17.01 2019 в 11:59

Жалко, че Боян Петров не доживя да чуе за решението на ВАС.
А жителите на Банско дори не могат да осъзнаят, че това решение е в полза на децата им.

20699

7

Новак

17.01 2019 в 11:45

Точно тези пред камерата трябва да са доволни от това решение - ще могат да оставят нещо запазено на децата и внуците си. Хиените плачещи за втори лифт гледат да си напълнят хотелите и пет пари не дават какво ще стане след 10 - 20 години. След нова кабинка ще ревнат за още писти защото горе ще бъде като на Витошка в почивен ден. Ще изсекат гората без да им мигне окото. И тъй като ски сезона на Банско не дълъг колкото е в Алпите, ще забълват оръдията за сняг и тези пред камерите ще пият отровите и ще газят калта на свлачищата.