Китай позволи пряк обмен на своята валута за швейцарски франкове

Николай Големанов 10 ноември 2015 в 12:23 4900 4

Юан

Снимка Архив

Един китайски юан струва в момента малко по-малко от 15 евроцента.

Китай направи поредна стъпка в лансирането на глобалната употреба на своята валута – юана, като започва пряко търгуване с швейцарския франк, съобщи Блумбърг.

Мярката, която влезе в сила днес, може да помогне на китайското искане пред Международния валутен фонд юанът да получи статут на резервна валута.

Швейцарският франк стана седмата основна валута, която може да се разменя срещу юана пряко – като се избягва конвертиране през щатския долар. Курсът ще може да се колебае до плюс-минус 5 процента спрямо фиксинг, определян за деня.

„Това е важна стъпка в укрепването на двустранните икономически и търговски връзки между Китай и Швейцария“ , подчерта в разпространена вчера декларация Китайската народна банка.

Стъпката, която се очакваше, идва докато МВФ се готви да преразгледа този месец основата на своите Специални права на тираж. Изпълнителният борд на институцията ще прецени дали китайската валута е покрила критерия да бъде „свободно използваема“. През 2010 г. фондът отхвърли китайското предложение юанът да влезе в „кошницата“ на СПТ.

Другите основни валути, които могат свободно да се конвертират в юани са щатският, австралийският и новозеландският долар, британският паунд, японската йена и еврото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!