Китай позволи бъдещ спад на юана

OFFNews Последна промяна на 13 август 2015 в 08:29 3173 1

Китай позволи бъдещ спад на националната си валута - юана, съобщи Би Си Си.

Във вторник Централната банка обяви, че ще започне определяне на дневния курс, базирано отчасти на търговията от предишния ден, за да доближи юана до свободно плаващ валутен курс. Сега юанът е обвързан с долара.

Действията на Китай породиха съмнения за валутна война, чиято цел е подкрепа за износа на страната. По последни данни, за юли, китайският износ е отбелязал спад от 8.3% спрямо същия период на 2014 г. По-слабият юан ще позволи поевтиняването на китайските стоки, което ще ги направи по-конкурентни на международните пазари.

В четвъртък Народната банка на Китай (централната банка) определи средно ниво за търговия на 6.4010 юана за 1 долар. Търговията през деня може да доведе до 2% ръст или спад. Ако търговията приключи със спад, вероятно централната банка ще определи още по-нисък курс в петък.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.08 2015 в 09:10

Поскъпването на цената на труда в Китай и последвалото формиране на средна класа са пряк резултат от капиталистическите отношения в икономиката на страната. Но както е при всеки капитализъм, има цикличност и моменти на спад, в които икономическите субекти да потърсят нови конкурентни предимства. Нищо страшно.