Кирил Петков показа дипломата си от Харвард, завършил в първите 10%

Търговските ни аташета впечатлили министъра с активност - 602 чужди компании са заявили интерес към България

OFFNews 06 юли 2021 в 16:29 37440 5

Снимка БТА/Асен Тонев

Служебният министър на икономиката Кирил Петков показва дипломата си от Харвард пред медиите.

Министърът на икономиката Кирил Петков обяви резултатите от надпреварата между търговските аташета и междувременно показа дипломата си от Харвард. 

На въпрос на агенция "Пик" учил ли е наистина там, колко години и при кои професори министърът заяви, че се е подготвил и е очаквал този въпрос, след което взе и показа дипломата си пред журналистите. Петков добави, че е завършил в Топ 10% от неговия випуск: "От 900 студенти аз съм бил в първите 90", каза той. 

Ресорният министър обясни, че е учил в Харвард 2 години (от 2005 г. до 2007 г.), колкото е пълната магистърска програма.

Преди няколко седмици Петков обяви състезание между търговските аташета в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) с цел да се мотивират да доведат инвеститори и да има конкуренция сред тях.

"За мое учудване и изненада броят писма за намерение за 5 седмици от реални чужди компании е 602. 602 компании от различни чужди пазари са написали писма за интерес за намерение за инвестиции и за експорт, както и писма за сътрудничество", съобщи министърът. 

129 писма са директно за намерение за инвестиции и експорт, 218 - за интерес, а за сътрудничество - 255, уточни той.

"Очаквах да не са повече от 300. Колегите надминаха този резултат. Следващата част от тази задача е да реализираме част от тях да станат реални инвестиции. Надявам се, че едно от тези писма ще можем да го обявим още в събота като директна инвестиция. Всеки едни от нашите търговски аташета се състезаваше с останалите. Днес раздадохме наградите. Нямаше търговско аташе без писма за намерение. Имаше някои, които ни учудиха с броя", допълни Кирил Петков. 

Той даде думата и на Виктор Насър, който е негов съветник. Насър посочи конкретни примери от инвестиционните намерения: 

Има множество писма с интересни проекти. Например европейска компания в транспортния сектор иска да отвори мултифункционален център в София. Друг проект е между европейски и азиатски консорциум, свързан с автомобилната индустрия. Американски компании имат намерения да инвестират в системи за хващане на емисии. Освен това има и компания, която се интересува да инвестира в системи за съхранение на електрическа енергия и компания за производство на елементи за космически технологии. 

Отличени са търговските аташета в Австрия, Германия, Италия, Нидерландия, Северна Македония и Унгария, а най-добрият - търговското аташе в Германия, е получил статуетка "Хермес" от Българската търговско-промишлена палата, която е партньор на министерството. Аташетата в в Лондон и Вашингтон също са с много добри резултати, посочи Кирил Петков. 

На въпрос за европейската компания, с която преговаряме за завод за електроавтомобили у нас, икономическиятт министър обясни, че инвестицията ще е около 140 млн. евро. "Във финални преговори сме. Надявам се, че ако до събота успеем да подпишем меморандума, ще имаме две от тези коли, паркирани пред министерството", посочи той, като добави, че заводът няма да е в София. 

Петков заяви и че не всички намерения за инвестиции са огромни, тъй като България не трябва да е дестинация само за мултимилиардни компании, но и за малкия и среден бизнес на Европа. "Говорихме и с германска компания, която е семейна - продажбите ѝ са под 10 млн. евро, но искат да направят завод за медицинско изделие, което е уникално и искат да е в Плевен", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3010

4

Михаил Гочев

07.07 2021 в 08:19

Като,го махнат дебелия рекетьори,нещата ще потръгнат.

12004

3

Kafaleto Nesheva

07.07 2021 в 00:10

Ей й й й й тези герберасти задно салто правят,ама мръсотия да е!-Датата е 11 юли нали?

10212

2

Човека

06.07 2021 в 19:00

Малко са 140 милиона. ГЕРБ ги крадат за 48 часа.