Кинтекс прекрати договорите си с Емко и ще работи с ВМЗ - Сопот

OFFNews 15 септември 2017 в 21:13 4360 0

Съветът на директорите на "Кинтекс" е преразгледал търговския риск във взаимоотношенията си с "Емко" и е сключил договор с "ВМЗ - Сопот", обяви министърът на икономиката Емил Караниколов на пресконференция днес.

Неустойките, които „Кинтекс“ ще плати, са много по-големи от неустойките, които след това могат да бъдат претендирани към страната производител, която в случая е „Емко“, твърди Караниколов.

Съветът на директорите на „Кинтекс“ е преразгледал търговския риск на взаимоотношенията с „Емко“ предвид отнетия лиценз и поради факта, че това може да доведе до неизпълнение на договорите с чуждестранни бенефициенти и би нарушило интереса на „Кинтекс“, добави министърът на икономиката.

По думите му, към момента не са изтекли сроковете за доставка на това оръжие, а за да го обезпечи, „Кинтекс“ незабавно е сключило договори с „ВМЗ“.

Според министъра на икономиката, „ВМЗ“ ще вземе пари като производител, „Кинтекс“ като посредник, а освен това държавата ще вземе и от двете дружества дивиденти и няма да бъда ощетена.

Относно лицензa за внос и износ на „Емко“ Караниколов твърди, че той ще бъде възстановен веднага щом в Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките бъдат получени становища от служба „КОС“ и от служба „Пожарна безопасност“, че са отстранени всички нередности.

„На 18 септември разглеждането на лиценза ще бъде включено като точка в дневния ред на Междуведомствения съвет“, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови