Кабинетът отпусна 15 млн.лв. за метрото и 2 млн.лв. за ремонт на Семинарията

OFFNews 02 август 2017 в 15:10 3613 0

15 млн. лв. допълнително финансиране осигури Министерски съвет на Столична община за третия метродиаметър, съобщи премиерът Бойко Борисов след заседанието на правителството.

Трети метродиаметър е с дължина 16 км и с предвидени 16 метростанции, прогнозният брой пътници е 170 хиляди на ден. През 2017 г. от него ще се изграждат етап I от "Красно село" през централната градска част и "Орлов мост" до бул. "Владимир Вазов" и етап II от "Красно село" през жк "Овча купел" до жп линията София - Перник. Финансирането на двата етапа се осъществява чрез оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (391 млн. евро) и с българско финансиране 102 млн. евро.

"Това е едно изключително сложно съоръжение, един подземен град строим под дишаща и работеща близо 2-милионна столица. А по капацитет на строителството е след строителство на ядрена централа", коментира Борисов.

Освен за метрото, правителството отпусна пари и за ремонт на Семинарията в София. "Наред с това 2,3 млн. лв. отпускаме за ремонт и създаване на нормални условия за живот в Софийската духовна семинария. През годините много свети места се ремонтираха, но се оказа, че семинаристите учат и живеят в изключително лоши условия. Това ще се промени", отсече премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови