Иван Нейков: Бюджетът за догодина е харчене на пари без ясни цели

OFFNews 24 ноември 2020 в 10:09 2294 0

Бюджетът за догодина е харчене на пари без ясни цели, обяви директорът на Балканския институт за социална политика и бивш социален министър Иван Нейков пред БНР.

Решението за детските надбавки е да направи родителите щастливи, но не е ясен начинът, по който ще стане това. "Много лесно е да кажеш на половината родители – ние ще ви намалим данъците, но една огромна част от хората всъщност не подават данъчни декларации, през които да стане това намаляване", обясни Нейков и допълни, че от това положение ще могат да се възползват само онези, които освен работна заплата, получават и други доходи. "Кашата продължава с детските надбавки и вероятно ще я гледаме още 2 г.", категоричен е Иван Нейков.

Бюджетът предвижда повече пари за социалните сфери в сравнение с 2019 г., но може да се окаже, че дефицитът ще е много по-голям, прогнозира той.

За 2022 г. се залага дефицит около 4%, т.е. очаква се, че 2021-ва ще е по-добра от следващата година. Предвижда се нарастване на приходите от ДДС, което означава нарастване на вътрешното потребление, обясни още Нейков.

"Каква е обаче реакцията на хората за 2020 г.? Само за няколко месеца данните от БНБ сочат рязко нарастване на новите депозити на хората. Което означава, че хората реагират по съвсем нормален начин: спират различни разходи, за да има „бели пари за черни дни“. Тогава сметката, че 2021-ва ще харчим много повече, отколкото сега, за да има по-големи постъпления от ДДС, остава рискова. И може да се окаже дефицитът в бюджета 2021-ва да е много по-голям", каза Нейков.

Според него мерките в подкрепа на пазара на труда са copy paste на мерките от 2020 г., "което означава, че правителството очаква, че проблемите няма да бъдат различни, щом не предвиждаме нов инструментариум в тази посока". Иван Нейков направи сравнение с други европейски страни, където се виждат "нови инструменти и нова вълна на защита", а в рисковите отрасли се вижда много по-директна подкрепа от страна на бюджета, която да се яви животоспасяваща.

Нейков прогнозира, че бизнесът ще продължи да изпитва затруднения за много по-продължителен период от време, защото има нарастване на разходите, свързани със защитните мерки по време на пандемията, и тези разходи би трябвало да бъдат признати за присъщи и да не бъдат облагани. Според бившия социален министър работодателите също ще имат огромни разходи в следващите години за осигуряването на безопасна работна среда, а за това никой не говори.

Той препоръча на хората да не правят резки движения за прехвърлянето на партиди от частните пенсионни фондове към НОИ, 

"Когато наближи моментът да излизаш в пенсия, когато имаш право на пенсия и от първия, и от втория стълб, най-добре е - иди първо при пенсионния си фонд, където се осигуряваш за втората пенсия, и поискай от тях информация – каква пенсия ще ми дадете при действащото законодателство. Когато получиш този отговор, иди в НОИ и ги попитай – вие каква пенсия ще ми дадете съобразно 30, 40 години осигурителен стаж и т.н. И когато получиш двата отговора, попитай НОИ – а ако си прехвърля парите при вас, каква пенсия ще получа само от вас. И тогава, на базата на тази информация, сядаш вкъщи, вземаш молива и смяташ", препоръча Иван Нейков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови