Quantcast

Идва краят на ниските лихви и в България, и по света

OFFNews Последна промяна на 06 декември 2018 в 11:45 5082 1

Краят на ниските лихви идва не само в България, но и навсякъде, предупреди председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България Петър Андронов пред bTV тази сутрин.

Европейската централна банка започва лихвен растеж през втората половина на 2019 г. и го обяви официално.

"Федералният резерв на САЩ започна процеса на корекция през декември 2015 г. и от тогава на 8 стъпки по 0,25% се увеличи от 0 до 2% лихвата по доларите. Вероятно ЕЦБ ще следва такъв плавен преход”, прогнозира банкерът.

Ефектът от всичко това ще е добър за хората с депозити и лош за тези с кредити.

На въпрос върви ли светът към нова финансова криза, той отговори, че трябва да сме готови за забавяне на икономиката в глобален план, защото вече има „прегряване” в САЩ и Европа, а зад Океана скоро ще отбележат 10 г. растеж – 80-годишен рекорд, след който няма как да не се навлезе в следващата фаза.

Той успокои, че българската банкова система е в най-доброто си състояние за последното десетилетие и не отстъпва по параметри на средното за Европа. Страната ни е атрактивна за инвеститорите заради ниската цена на труда, стабилните фискални параметри както и ред други фактори, смята той.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

1

Hissarion

06.12 2018 в 14:18

Лихвите ги вдигат в САЩ, петрола го решават руснаците и арабите. Нашите фигуранти тука мишкуват и крадат докато могат, че не се знае кога ще излязат виновни за нещо, което не зависи много от тях.