Хипермаркетите плашат с по-високи цени заради Закона за веригите

OFFNews 06 май 2015 в 12:25 3361 0

Цените на храните ще тръгнат нагоре заради промените в Закона за защита на конкуренцията, които бяха приети на първо четене по проект, предложен от БСП.

Повишение с около 3 до 5% ще има само заради отпадане на такса "логистика", обяви изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев пред Bulgaria on Air.

"В момента например производителят доставя стоката до един логистичен център и не му се налага да обикаля по стотици магазини, защото веригата сама организира транспорта до търговската си мрежа. По този начин разходите падат значително", обясни Матеев.

Според сдружението забраната на тази услуга ще доведе директно до увеличаване на цените с около 3-5%. Допълнителен натиск за повишение ще дойде и от отпадането на други такси.

Според хипермаркетите опитът в някои страни показва, че подобна намеса предизвиква покачване на цените на хранителните стоки. Във Франция например при въвеждането на регулация цените на стоките са се увеличили с 8%. 

С подкрепата на част от депутатите от ГЕРБ парламентът прие на първо четене внесения от БСП проектът на промени в Закона за защита на конкуренцията, известен като Закона за веригите.

Проектът на промени в закона предвиждат същото, което БСП предложи в предишния мандат на Народното събрание. Тогава законът беше приет нa първо и второ четене, но президентът Росен Плевнелиев го върна и депутатите не успяха отново да го гласуват в пленарна зала заради предсрочно приключилия мандат.

Промените в Закона за защита на конкуренцията предвиждат компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година - предимно големите вериги, да изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК.

Съгласно новите текстове на търговските няма да е разрешено да налагат такси на производителите и доставчиците за какво ли не, като такса "рожден ден", такса "стелаж", такса "откриване на нов магазин", за реклама върху количките на хипермаркета и др. Глобата за нарушаване на тези правила е доста висока - 10% от оборота.

Още при внасянето на законопроекта в миналия парламент представителите на хипермаркетите се обявиха категорично против такава регулация и заплашиха с поскъпване на стоките за крайните потребители.

От ГЕРБ предупредиха, че ще нанесат значителни промени в текстовете, предложени от БСП, между първо и второ четене.

"Корекциите ще бъдат много. Например санкцията от 10% от търговския оборот е огромен риск за българските предприятия, защото, ако тя се запази в този си вид, най-вероятно търговските вериги ще предпочетат да не продават български стоки. Това ще ощетите българските малки и средни предприятия", коментира Делян Добрев от ГЕРБ, бивш министър на икономиката и енергетиката.

Той е учеден, че от БСП са решили да внесат точно този вариант на закона.

"Това е тема от повече от четири години. Тя стартира още по времето на министър Трайков (Трайчо Трайков, първият министър на икономиката в първия кабинет на Бойко Борисов) през 2011 г. с дебат между веригите и производителите. Има далеч по-приемливи редакции, които да защитят от една страна българския потребител, от друга страна и българските малки и средни предприятия", коментира още Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови