Законът за веригите отново в дневния ред на парламента

Нели Чолашка 29 април 2015 в 09:27 3720 7

По предложение на БСП в дневния ред на Народното събрание влезе проектът на промени в Закона за защита на конкуренцията, известен като Закона за веригите.

Той ще е точка първа от заседанието в четвъртък - 30 април.

Първоначално мнозинството по принцип прие да се включи този проект в дневния ред с идеята, че за него няма да остане време, но след призив на Димитър Цонев от ДПС да се допусне дебат по него той беше включен като точка първа за утре.

Цонев обясни, че в новия законопроект ще бъдат предвидени настъпилите промени в отношенията между веригите и доставчиците за една година. По думите му някои порочни практики в тези отношения са преустановени, но са въведени други.

Не се притеснявайте, че ще разсърдим посланиците, обърна се депутатът от ДПС към депутатите от ГЕРБ.

Проектът на промени в закона предвиждат същото, което БСП предложи в предишния мандат на Народното събрание. Тогава законът беше приет нa първо и второ четене, но президентът Росен Плевнелиев го върна и депутатите не успяха отново да го гласуват в пленарна зала заради предсрочно приключилия мандат.

Промените в Закона за защита на конкуренцията предвиждат компаниите с оборот над 50 млн. лв. за предходната година - предимно големите вериги, да изпращат проектите си за типови договори или общите си условия към своите доставчици за оценка от КЗК.

Съгласно новите текстове на търговските няма да е разрешено да налагат такси на производителите и доставчиците за какво ли не, като такса "рожден ден", такса "стелаж", такса "откриване на нов магазин", за реклама върху количките на хипермаркета и др.

Още при внасянето на законопроекта в миналия парламент представителите на хипермаркетите се обявиха категорично против такава регулация и заплашиха с поскъпване на стоките за крайните потребители.

БСП отново предлага да се въведе термин "значителна пазарна сила", който отпадна от предишния проект между първо и второ четене.

Ще търсим подкрепа за този закон, защото той е в защита на българските производители, а веригите продължават да ги рекетират, уточни Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!