Горанов за санирането: Данъци се събират, за да се харчат

"Добре, ще намаля дълга! Министрите да кажат от кого да отрежа 2 млрд."

OFFNews 21 февруари 2015 в 12:20 6533 7

Владислав Горанов, Цецка Цачева,

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

"Когато говорим за бюджет, обикновено лековато се пропуска темата за финансирането на дефицита, който се одобрява всяка година със Закона за бюджета. Тогава думата "дефицит" е най-рядко споменаваната, тя не е интересна за политиците. На тях им е интересно какви разходи и за какво ще направят. Дебатът за размера на планирания в средносрочната програма дълг отваря възможност на финансовия министър за рязко и бързо ограничаване на дефицита. 2.2 милиарда е дефицитът за 2015 г. Питам кой от министрите иска да водим разговор за намаляването му - образователният, здравният, социалният, военният? Ще водя упорито този дебат с колегите. Ако не са нужни, тези пари няма да бъдат вземани. Ако колегите са съгласни да орежем 2 милиарда от разходната част на бюджета, на пръв поглед ми се струва особено трудна задача, аз ще бъда най-щастливият министър!"

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в интервю за Дарик радио по темата за поемането на нов дълг от 8 милиарда евро, планиран за 3-годишен период (2015-2017 г.). 12 млрд. лева от него са за рефинансиране на стари задължения, а останалите - за покриване на заложените в бюджета дефицити.

Горанов заяви, че с тези пари няма да се плаща мащабния проект на ГЕРБ за санирането през 2015 г., но призна, че милиардът за саниране на панелните блокове ще се плаща от бюджета на части от 2016 г. Така хазната ще връща заемът, който Българска банка за развитие ще вземе, за да плати санирането - проект на Министерството на регионалното развитие с министър Лиляна Павлова, обявен в годината, когато има местни избори.

На въпрос разумно ли е да се харчат пари за санирането при положение, че държавата няма пари и не се прогнозира значителен ръст на икономиката Горанов отговори с въпроса "А трябва ли да чакаме да започнат да падат панелките".

Той нямал проблем с харченето на пари от бюджета за саниране, защото "данъци се събират, за да се харчат".

Според него опозицията критикува проекта за санирането "неловко", защото "вижда, че е добър и ще донесе дивиденти на управляващите".

"Хората не са длъжни да имат имоти, но ако имат, трябва да се грижат за тях", заяви още Горанов.

Връщайки се на темата за дълга и упреците, че е внесъл документите за ратификация тихомълком, Горанов заяви, че от БСП и ДПС много добре са знаели за плана, защото лично той е водил предварителни разговори с хора, изпратени от лидерите на двете партии. "Да не се правят, че не знаят", посъветва Горанов.

Той беше категоричен, че ратификация от Парламента ще има следващата сряда, а "ако договорът не бъде одобрен, с премиера сме си говорили, че не знаем как ще си платим сметките и ако някой знае, да заповяда".

Финансовият министър бе категоричен, че в момента не се поема дълг, а за дългосрочно наемане на консултанти и годишният лимит за дълга, както досега, ще бъде определян чрез Закона за държавния бюджет.

"Нищо не е предрешено. Този договор не обвързва нито правно, нито финансово българската държава", заяви Горанов.

По повод таксите, които България ще плати на банките консултанти той заяви, че те са "в пъти по-ниски от тези, които са плащали предшествениците ми. Те са пропорционални на размера на емисията".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews