Каролев: Без нов дълг България фалира

OFFNews Последна промяна на 21 февруари 2015 в 10:00 6768 29

Владимир Каролев

Снимка Булфото/ Александър Михайлов

Владимир Каролев

Да, държавата ще фалира, ако новият дълг не се гласува. Това заяви икономистът Владимир Каролев пред Нова тв.

Той е убеден, че документите по дълга ще бъдат ратифицирани от Народното събрание въпреки разгорещените дебати и отказа на коалиционни партньори на ГЕРБ да гласуват "за".

Планираният дълг е в размер на 8 милиарда евро. Той трябва да бъде взет в 3-годишен период - от 2015 до 2017 г.

Документите са три: договор за дилърство между България в качеството на емитент и Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, HSBC Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ в качеството на организатори и дилъри; договор за агентство между България и Ситибанк Н.А., клон Лондон, в качеството на фискален агент, платежен агент, агент по замяната, агент по прехвърлянето и агент за изчисляване на Ситигруп Глобъл Маркетс Дойчланд АГ в качеството на регистратор, платежен агент и агент по прехвърлянето и акт за поемане на задължения от България.

Договорите са подписани от финансовия министър Владислав Горанов на 6 февруари.

Каролев потвърди, че 12 милиарда лева от дълга ще отидат за рефинансиране на стар дълг, а останалите са за дефицити.

Той заяви още, че "всеки, който гласува срещу тази програма е тежък популист".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.02 2015 в 10:33

Ако не взема 16 млрд, ще подам оставка ей, тъпи овце и баламурници !

22.02 2015 в 22:37

По принцип Каролев е достатъчно добър икономист, но проблемът е, че изказванията му обикновено са все с някаква умисъл и все пригодени в нечия изгода. Излиза, че Каролев едва ли мисли това, което казва.

22.02 2015 в 18:46

"ДПС,БСП,СДС,ГЕРБ, и всички фирми свързани с тях, да им се конфискува имуществото, запор на сметките, на всичките им роднини."

Брато, ти разори цела България с едно изречение, бре.

22.02 2015 в 15:32

Господин Каролев, ето това е предателство на либертарианските идеи! Човека който толкова често цитира библията накрая сам стана Юда..

22.02 2015 в 11:03

Този същия Каролев каза че и КТБ ще се стабилизира, всички видяхме какво стана.За фалита на България има решение,ДПС,БСП,СДС,ГЕРБ, и всички фирми свързани с тях, да им се конфискува имуществото, запор на сметките, на всичките им роднини.

22.02 2015 в 06:46


Do запад-юг


@spirit, фонда за гарантиране на депозитите на гражданите се нарежда като равнопоставен в редицата на останалите кредиторите и обикновени депозанти на КТБ и ще получи процент от реализираните приходи при трансформацията на собственостите н банката. Нищо повече. Това беше, а като гледам продължава да е една скривана истина от всички. Съществува реална опасност тези пари да не бъдат възстановени във фонда.


Аз това го ззнам,ама нали ти е ясно,че около 3 млрд са негарантираните ,които изгоряха,а и като знам,че обезпеченията са 3 пъти по скъпи от кредитите за тях,колкото и да е куха КТБ пак се получават доста добри приходи от продажбата на активите.Те къде ще отидат?

22.02 2015 в 00:31

Абе тоя КЮТУК къф специалист е.....

21.02 2015 в 22:20

по-голема простотия не бех чувал; тоя изобщо знае ли какво значи фалит или просто приглася на неукия прмиер. дългът на България възлиза на около 62% от брутния продукт, а за фалит требе да е бая над 100%. виж хамериканския дълг е 112% от вътрешния им продукт и никой не ги счита за фалирали. Аман от неуки спекуланти; и на слепия е ясно къде ше отиде разликата от 4 милиарда

21.02 2015 в 21:24

Винаги след участието на БСП и ДПС във властта, държавата фалира!

21.02 2015 в 20:49

историята, историятааааа ...
тия финаси, банки, дилъри, акции - що е то ?
измислица от някого в полза някому, нали ?!
при феодализма (че и по-късно), освен дребно лихварство имало ли е друго ? давала ли е някоя монархия заем на друга ?
няма ли хазната пари - кралството рано или късно отслабва - след което територията му намалява дотам (чрез война), докъдето му стигат силите да брани, или ако се намери съюзник (където е дадена кралската щерка).
ха, пренаредете обстоятелствата към днешно време и не плюйте вкупом професора Константинов, няма смисъл. все пак човекът не е виновен, че не всички на тази Земя са еднакво глупави.