Гечев: В БНБ не са некадърници. Умишлено са си затворили очите

OFFNews 09 юли 2017 в 11:08 10538 1

Снимка БГНЕС

„Отговорност за КТБ носи този, който има право да регулира и контролира банката. Това е БНБ, по Конституция и закон”, заяви народният представител от „БСП за България” Румен Гечев пред бТВ.

Той бе категоричен, че фалитът на КТБ е крах на банковия надзор за втори път след 1995 – 1996 година.

„Въпросът е дали е заради некадърност или е умишлено. Познавам повечето колеги там и твърдя, че това не е от некадърност. Аз виждам зла умисъл”, каза народният представител.

Той добави, че бившият подуправител на централната банка Цветан Гунев е пращал хора от надзора да проверяват КТБ и които сигурно са наблюдавали нарушения, но в момента няма информация кои са те и къде са.

„В малка България има над 80 частни банки, някои създадени с кредити от държавни банки, което е абсурдно в световната практика, а лицензите са дадени на сервитьори, кравари, овчари и др., които съдействаха за разграбването на България”, добави икономистът.

Проф. Румен Гечев обясни, че от втората стенограма, разсекретена от президентството, става ясно, че на срещата тогава е бил направен опит да се приеме специален закон, с който да се върнат парите на вложителите в неограничения им размер.

„Казано с други думи, на тези, които имаха депозити над 200 000 лева, трябваше всички българи да им ги платим - а това са 3,5 милиарда лева. БСП провали този сценарий”, каза той.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews