Плевнелиев към Искров: Ако аз съм Цветан Василев, ще осъдя държавата за милиарди

OFFNews 07 юли 2017 в 19:15 39070 14

Президентът Росен Плевнелиев е реагирал изключително остро към гуверньора на БНБ Иван Искров заради пропуските в надзорната дейност на централната банка спрямо КТБ, разкрива разсекретената днес стенограма от срещата в президентството на 14 юли 2014 г.

"Ако аз съм собственик на банката, г-н Искров, ако аз съм г-н Василев, ще осъдя българската държава и БНБ за милиарди и ще ги взема утре с най-елементарната международна юридическа кантора. Та Вие дори и пред нас не ни казвате със сигурност каква част от документите липсват. В несъстоятелност ли е или има съмнение, добра или лоша е отчетността? Ако БНБ не може това да оцени, какво очаквате от нас?", избухва държавният глава по време на срещата след като изслушва отчета на главния прокурор за източването на КТБ.

Гневът на Плевнелиев е заради актуалния към момента доклада на БНБ за състоянието на банките в България, според който у нас няма проблемни финансови институции.

"Този доклад показва КТБ като най-перфектната банка на планетата. Тя има 2% лоши кредити, тя има 14% капиталова адекватност и 21% ликвидност. Тя е 5 пъти по-добра от много други банки, 3 пъти по-добра от средноевропейското. Два дни по-късно се случи случката. Кой носи отговорността? Носят ли отговорност одиторите, които година по година са си слагали подписа и са заверявали отчетите на тази банка, какво са проверявали, каква е отговорността на надзорниците в БНБ, кой точно там, има ли отговорност и на първите квестори - за 2 дни и защо за 2 дни? Влезли са там, не са променили по никакъв начин достъпа на системите, не са сменили охранителната компания, нищо не са пипнали и сега ние констатираме, че 48 часа по-късно липсват не знам колко си документа. А нима тези документи не би следвало да бъдат в БНБ, която заверява всяка година отчетите, която изисква, която слага подписа? И можем ли на базата на просто едно толкова лековерно за мен изявление, че БНБ си е свършила работата, сега политиците са на ход?", обръща се Плевнелиев към управителя на централната банка.

Той го пита и какво се е случило всъщност през годините, кой носи отговорността за това и "защо докладът на БНБ от края на март е перфектен, феноменален?"

А Искров отговаря, че законът е категоричен, че отговорността е вменена на подуправителя, ръководещ "Банков надзор" и на съответните служители, които извършват тези проверки.

"Така че, ако някоя банка, в случая КТБ, е проявила такъв подход и е докладвала лъжливи и нагласени данни, това няма как да се види от "Банков надзор" на 3-месечна база. Това най-вероятно се вижда, когато те влязат, когато направят своите проверки и съответно извършат съответните препоръки и наказания, ако се налага, и т.н. Това сме го виждали много пъти.  Има разлика между министър и зам.-министър и управител и подуправител. Разликата е огромна, от тук до небето", казва управителят на БНБ.

Плевнелиев го пита кой носи отговорността за това, че е източена една банка, а Искров отговаря, че отговорността е на този, който я е източил, и ако някой е пропуснал да го проконтролира, визирайки вече обвиненият подуправител на БНБ Цветан Гунев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7921

14

Albena Tcherneva

21.07 2017 в 05:06

С кометара си професор Ганю Балкански за поред път доказва,че за простотията няма граници!

10571

13

Hissarion

10.07 2017 в 13:06

Този Искров направо кърти мивки с лавирането, прехвърянето на отговорност на хора, които не присъстват и аргументи тип "от тук до небето". Вероятно е бил и много компетентен в слагачество където трябва. Не случайно е бил шеф на БНБ със сума ти заплата. Един ден песни ще се пеят за него като за Хитър Петър.

63994

10

Red or Dead

08.07 2017 в 13:57

““““......Аз съм за изтребител, който освен да може да лети, да може и да стреля. Да може да защити националния суверенитет на България. На F-16 можете да закачите всичко, а на „Грипен“ - не всичко. Това каза Росен Плевнелиев, президент на Р България в периода 2012-2017 г., цитиран от "Дарик".....““““““““

----------------------------------------------------------

ХАХАХАХАХХААААААААААААААААА......НЕЕЕЕЕ.....МНОГО ВИ МОЛЯЯЯ.....ЗАТВОРЕТЕ МУ ОТВРАТИТЕЛНАТА ПАСТ.......това гнусно изчадие няма спирка......

ГОСПОДИ, в такива моменти наистина не вярвам, че.....съществуваш, а може би наистина МИЛОСТТА ти Е..БЕЗГРАНИЧНА.....много те моля, ПРОСТО НИ ОТЪРВИ от тази гнусна твар.......

63994

9

Red or Dead

08.07 2017 в 13:47

Бай Асенеее.....бай Асенеее.....@бем ти и ......семето, пфууу какви последици има само некачественото производство на .......презервативи.......какво нещо е животът....колко срам и резил щеше да си спести бай Асен...........

11739

8

muhlio

08.07 2017 в 02:03

До последният:

Чиба, плъх селски'''''
Много силен аргумент....ха-ха в стил аз съм селския кретен....

11739

6

muhlio

07.07 2017 в 23:15

sottozero
07.07 2017 в 20:01


Офнюз, може ли да не.пускате ежедневно публикации, в които фигурира пряко, индиректно или не дай си боже със снимка Аспенският Дебил?

??? Прочете ли стенограмата изобщо ???
Най-адекватното държание,въпроси и предложения бяха на Плевенлиев.Ако имахме поне още 10% от политиците на това ниво, нямаше да сме най-бедните ,най-нещастните и най-намаляващите.
 
X

Да помогнем на украинските деца!