'Филип Морис': Четирикратното увеличение на акциза за бездимните продукти само за 8 месеца е без прецедент в Европа

ЕК препоръчва нетютюневите изделия (НТИ) да се облагат със ставката за тютюна за пушене, посочва инвеститорът

OFFNews 11 юли 2018 в 12:43 44329 1

Представителството на тютюневия гигант "Филип Морис" в България е изпрати писмо до бюджетната и икономическата комисии в парламента, в което възразява срещу готвеното неколкократно поскъпване на акциза върху т.нар. бездимни цигари.

В писмото управителят на "Филип Морис България" ЕООД Георгиос Маргонис посочва, че навлизането на тези изделия на българския пазар преди 8 месеца е било преценено на база тогава действащата нормативна уредба, която компанията сметната за стабилна и предвидима. Той припомня, че с предните промени в Закона за акцизите е било регламентирано от 1 януари 2018 г. нагреваемите тютюневи изделия (НТИ, каквито са бездимните цигари, да бъдат облагани на нивата като тютюна за пушене (152 лева за килограм).

Пускането на IQOS/HEETS в България и свързаните с това инвестиции бяха предприети в този контекст, като предвидимата регулаторна и фискална среда бяха важен фактор", посочат от компанията.

Според тях е безпрецеденто за държава в Европа да повиши акциза четирикратно само 8 месеца по-късно.

Според "Филип Морис" това би затруднило навлизането на нови бездимни продукти на пазара ни (засега тук се продават единствено HEET) и хората, които вече са се преориентирали към тях или биха го направили в бъдеще. Компанията влага много в научна и развойна дейност и все повече независими експерти биха се съгласили, че този вид продукти могат да намалят вредата за пушача и общественото здраве, пише още в писмото.

Компанията съобщава, че обемът на продажбите на HEET засега е незначително в сравнение с всички останали тютюневи изделия. Оттам препоръчват на законодателя, ако търси по-високи постъпления в бюджета от акцизи, да направи "само малко увеличение на специфичния компонент на акциза върху цигарите" или пропорционално увеличени на акциза на всички тютюневи изделия.

От компанията припомнят и препоръка на Европейската комисия нетютюневите изделия да се облагат именно с нивото на акциза за тютюна за пушене.

Четирикратно увеличени на акциза е огромна стъпка и безпрецедентна за тази категория в Европа, пишат от "ФИлип Морис".

Според тях е логично иновативните продукти, които според мнозина за по-щадящи към здравето, да имат много по-ниска ставка от традиционните цигари. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови