'Файненшъл таймс' ще инвестира в България

OFFNews Последна промяна на 21 август 2018 в 12:53 10773 4

Снимка Министерство на икономиката

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев (д) с Джон Кундерт, директор по финансовите въпроси на медията.

Международният финансов всекидневник Financial Times (FT) ще направи нова инвестиция в България, съобщиха от Министерството на икономиката.

Медията няма да стартира вестник на български, а ще изгради център за развойна дейност в областта на информационните технологии в страната ни, стана ясно на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Джон Кундерт, директор по финансовите въпроси на FT.  

Първоначално Financial Times ще партнира с друг британски инвеститор, който вече има дейност в България – „Xoomworks Technology“, за създаването на технологичен екип, който се очаква да достигне до 100 души в рамките на една година. Плановете на британската медия е до две години да оперира напълно самостоятелно, а проектът им да стартира до края на тази година.

„Навлизането на толкова сериозно име в нашата страна е пореден положителен сигнал за българската икономика“, коментира зам.-министър Манолев. Той акцентира, че България има най-бързо развиващият се сектор на информационните и комуникационните технология в Югоизточна Европа. „Подобни новини са още едно доказателство, че той продължава да се развива устойчиво“, каза още той. По думите му от 2013 г. до сега, по Закона за насърчаване на инвестициите, се реализират инвестиционни проекти в областта на услугите на стойност близо 180 млн. лв., с които се разкриват последователно над 6400 нови работни места, предимно за високо квалифицирани специалисти.

Основно изискване за нас е всеки специалист, който бъде нает в София, да отговаря на изискванията, които имаме и към служителите ни в Лондон, подчерта Джон Кундерт. По думите му са проучени редица държави на няколко континента, но са се спрели на България, защото може да отговори на това изискване. Тук намерихме не само много добър партньор в лицето на „Xoomworks“, но и специалисти, които да отговорят на световните критерии на Financial Times, защото за нас този проект не е аутсорсинг, а разрастване на семейството ни, каза още Кундерт. Той изрази надежда, че темповете за реализиране на проекта.

Антъни Баринг, финансов директор на британската ИТ компания „Xoomworks Technology“, който също взе участие в срещата, подчерта, че компанията им се чувства много добре в страната ни и тук намират квалифицирани експерти в своята област.

Компанията Financial Times е създадена преди 130 години в Лондон и понастоящем има 930 000 абонати, като от тях 714 000 използват дигиталните издания на групата, за която работят 600 журналисти в цял свят. През 2015 година британското издание е придобито от японската издателска група Nikkei Inc за 844 млн. британски лири.

„Xoomworks Technology“, с които те ще си партнират при стартиране на проекта у нас, е британска софтуерна компания, която през 2015 разкрива своя развойно-технологична дейност в областта на информационните технологии в София. Компанията специализира в създаване на дигитални иновации, мобилни приложения и софтуер за контрол и проследяване на качеството. Разработките на фирмата са насочени към потребители от сферата на счетоводството, управлението на обществени поръчки, туризма, енергетиката и строителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8374

4

Emigirl

21.08 2018 в 15:45

Ехаа, голяма новина и то хубава за нас :)

8686

3

Emil Kasamakov

21.08 2018 в 14:16

Съобщиха... стана ясно...
Ами това FT го съобщиха още преди 3 месеца - на Digitalk беше дошъл техен лектор и почти всички медии го отразиха. Хубаво е, че вече и на зам. министъра му е станало ясно. :)

8162

1

sawall

21.08 2018 в 13:25

От чисто любопитство, щом изискванията са също толкова високи като на служителите им в Лондон, и след като това не е аутсорсинг, заплатите ще бъдат ли като в Лондон?