ЕК е открила наказатена процедура срещу България за липсата на пречистване на отпадните води

Според инж. Димитър Куманов новите водопроводи и язовири са следващата "златна кокошка" за корупционни схеми

OFFNews Последна промяна на 25 май 2020 в 14:51 3248 0

Европейската комисия вече е открила наказателна процедура срещу страната ни за неспазване на директивата за битовите отпадъчни води. Това каза пред „Хоризонт“ инж. Димитър Куманов от Сдружение Риболовен клуб “Балканка”. 

По думите му наказателната процедура е заради това, че не сме построили на много места пречиствателни станции. От сдружението вече са пуснали жалба до Главна дирекция „Околна среда“ на ЕК, която е входирана, и тепърва ще ги запознават какво се случва с действащите пречиствателни станции.

От сдружението са започнали да уведомяват европейски банки, финансирали бизнеси у нас, които замърсяват, „как се харчат техните пари“, съобщи Димитър Куманов и цитира като примери казусите с „Биовет“ – Пещера и розоварната в Старосел, причинила замърсяване на две реки.

Предвидените в законодателството глоби Куманов определи като „ужасно смешни“, а европейското законодателство казва, че трябва да са ефективни, пропорционални на нанесените щети и обезсърчаващи нарушителите, изтъкна инж. Димитър Куманов. „Тук, у нас, на всеки му е по-изгодно да си изхвърли отровите и да плати глоба, ако го хванат.“ Едни хора ги хващат по-лесно, а други не, допълни той.

Варненското езеро, бреговете на Янтра, Старосел, Поморие – общото между тези места са сигналите за умряла риба от последните дни и седмици. Това не са всички места на замърсявания, за които бяха подадени сигнали.

От Нова година насам случаите на замърсявания стават лавинообразни, смята инж. Куманов. Особено по време на извънредното положение, когато по думите му и екоинспекторите, и риболовците са били блокирани „да ходят по реки и язовири да наблюдават какво се случва, направо е ужасяващо“.

Една част от проблемите ги създават пречиствателните станции за отпадни води, а другата част са промишлени замърсявания, посочи Димитър Куманов.

„Ако погледнем какво се случва с битовите отпадъчни води в България – там е нещо ужасно. На много места се построиха пречиствателни станции, канализации, финансирани от Европейския съюз, и една част от тия пречиствателни станции и съоръжения не работят въобще.“

На много от тези места се спестяват пари за ток и реактиви, които да пречистват водите, твърди Куманов. От „Балканка“ многократно подават сигнали до „Басейнова дирекция“, а отпадни води продължават да се изливат в реките, уточни той.

Скъсаният водопровод, свързан с умрялата риба край Варненското езеро, идва от пречиствателната станция в село Тополи. „Големият въпрос, който не видях никой да задава е, каква е тази вода (от скъсаната тръба излиза нещо кафяво), която уж е пречистена, а пък причини това?“

Другият въпрос според Куманов е „какво правим с тия тонове умряла риба“, които биха предизвикали допълнителна екологична катастрофа като се разложат.

Куманов вижда един от изходите за безводието в определени райони на страната в това да се прекратят използването на питейна вода за промишлени цели и кражбите на вода.

Според него напоследък се очертава като тенденция схемата хората да бъдат оставени без вода, а след това да се предлага построяването на нови водопроводи и язовири, което ще струва пари на данъкоплатците. „Това е следващата златна кокошка за корупционните схеми в тая държава“, коментира той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови