Единна система за туристическа информация ще заработи до май 2019 г.

OFFNews 17 юли 2018 в 13:40 3595 2

Единна система за туристическа информация (ЕСТИ) ще започне работа от май следващата година, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

Според прогнозите се очаква ръст с 20 на сто на приходите от нощувки до три години от началото на работата на системата. Това трябва да стане благодарение на ежедневното автоматично въвеждане на данните.

Днес Ангелкова и Огнян Траянов - изпълнителният директор на фирмата "Технологика", която ще изгради и внедри системата, подписаха договор за изграждането ѝ на стойност 1,128 млн. лева с ДДС. Шест месеца е срокът за изпълнение на техническото задание. След това ще има тестови период.

Системата ще свърже в реално време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП, МВР, НСИ и общините. По този начин се облекчава обменът и обработката на данните от различните регистри.

ЕСТИ е част от борбата със сивия сектор и е свързана със сигурността, коментира министърът. Тя напомни, че повече от година и половина течеше обжалването на процедурата за обществената поръчка.

От май догодина системата ще функционира напълно във всички места за настаняване - клас А и Б, като за последните - основно хижи, къщи за гости, апартаментни комплекси, апартаменти за гости, които се намират в по-труднодостъпни райони, ще може да се подава информация в съответното кметство на хартиен носител.

Предвижда се да има списък с труднодостъпните места, който ще бъде одобрен от министъра и публикуван на сайта на ведомството. Очаква се данните да могат да бъдат въвеждани и през смарттелефони.

Системата няма да е публична, а защитата на личните данните е изцяло гарантирана. Достъпът до нея ще бъде ограничен на база на правомощия.

ЕСТИ ще се администрира от министъра на туризма, а достъп ще имат кметове, МВР, НАП, както представители на бранша - управителите на местата за настаняване, които ще въвеждат данни, чрез техен личен профил.

По данни на "Технологика" ще е нужна минимална компютърна грамотност за въвеждане на информация. Министър Ангелкова напомни, че по закон въвеждането на данните е задължително за хотелиерите и те сами ще трябва да го правят в реално време - в момента, в който пристигат туристите.

Ще има и механизъм за обратна връзка и проверки на място, за да се гарантира, че системата работи и реално отразява броя на туристите в дадено място за настаняване. Бизнесът ще бъде обучен за работа със системата. 

ЕСТИ ще позволи и събиране на статистически данни в туризма по региони, области, по типове места за настаняване и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови