Quantcast

Добавка гума гуар в месото ни, лютеницата от китайско пюре

Държавата да контролира "полезните" храни

OFFNews - Бургас Последна промяна на 23 октомври 2015 в 15:57 7877 3

Чистото месо, било то пилешко, свинско или от други животни, спокойно можем да отделим от българския (или Московия) еквивалент на junk food. И да консумираме продукти, без да се притесняваме толкова за здравето си, колкото, ако поглъщаме чипсове, бисквити и всичко друго, което ни трови според здравния министър.

Доколко, обаче, това, което купуваме е полезно? 

В месото безконтролно се влагат хранителни добавки, които значително намаляват цената му, за сметка на качеството, категоричен е Румен Караманов, собственик на свинеферма край Равда. По образование той е ветеринарен лекар, освен това е научен сътрудник, бивш заместник - генерален директор на Националната ветеринарномедицинска служба, бивш директор на Хибридния център по свиневъдство в Шумен.

Безконтролното ползване добавки е изключително вредно за здравето, трайно уврежда метаболизма и води до лоши последствия. Ако един продукт е натъпкан хранителни добавки и консерванти, с оглед да не се разваля, тъй като е влошено неговото качество и да има по-висок срок на годност и те са използвани над допустимите стойности, тогава той е изключително вреден. Всички тези продукти са разрешени за употреба, но в определени граници“, казва Румен Караманов.

За негативен пример относно добавките, той посочва забранената в някои държави гума гуар, която се влага и в месото.

Разрезната повърхност на едно такова месо, съдържащо този продукт, изглежда като пластмаса. Обикновено, това е пилешко или свинско, което се предлага като варено – пушено, като деликатес“, посочва пример Караманов.

Употребата на подобни добавки целят ниска стойност на продукта, която рефлектира върху качеството.

Как си представяте кренвирш, който струва 3 лв. Тя сланината струва 2 лв.“, посочва Караманов.

Той е категоричен, че вместо да се мисли за данъци върху т. нар. „вредни храни“, трябва да се контролира употребата на такива добавки в месото. Както и да се стимулират производителите.

Какво остава за зеленчуците?

Едва около 2 % от свежите зеленчуци у нас, се подсигуряват от родния пазар. 100% от тези, които се преработват, пък са вносни, казва председателят на браншовата организация в Бургас Николай Недялков.

Салатите в Гърция се произвеждат по системата хидропоника. В едни химически лаборатории, в едни басейни, едни стиропорени табли, които плуват в хранителен разтвор от химикали. Цената на това да унощожим българския зеленчукопроизводител е цената децата ни да ядат сурогати, произведени в химически лаборатории някъде по света“, посочва Недялков.

Той подчертава, че не е по-различен и случая с доматите, които се произвеждат на същия принцип, обикновено – в Йордания, а в близки държави се препакетират.

Доматеното пюре, например, от което се произвеждат 100% от лютениците в България, се прави в Китай. А Китай е държава, която има хилядолетни традиции в торенето с фекалии“, посочва Николай Недялков.

А производителите настояват държавата да влезе в контролните си функции и да се следи какво и как се предлага на пазара. Данъците върху други продукти, няма да решат проблема с храненето на българина и здравословното му състояние.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.10 2015 в 18:05

Това с хидропониката ме втрещи, толкова некомпетенто изказване...плували химикали хахахаха , а в почвата какво се внася ве умник, да не е захарен памук.тцтцтц Все същите мрънкалници по соца и ТКЗС -то, което ни тровеше с тонове ДДТ и Би 58 , но си беше " наща отрова" ...

23.10 2015 в 17:38

Тоя Николай Недялков на колко ракии е бил като ги е изговорил тия идиотщини? Или на колко хранилки? Много са ми смешни такива палячовци като ревнат как, видиш ли, "лошите" (без да се уточнява точно кои са те) цакат родното земеделие с топла бира. Значи кир Пиргос може да произведе домати, да ги транспортира на хиляда километра и да ги продаде по-евтино, отколкото бай Иван. Ами сори, ама бай Иван да си налегне парцалите и да произведе също такава продукция. Или пък, ако не може, да се ориентира към някакъв друг бизнес - явно земеделието не му е силата. Вместо това, обаче, той реве как той бил едва ли не гений, обаче целият свят се е наговорил да го цака. Хубава работа, инак, ама българска!

Хидропонното отглеждане на зеленчуци (и не само) се практикува в целия свят от десетилетия. Тоя пич Недялков толкова ли не се усеща, че воплите му са не по-малко идиотски от воплите на амишите срещу електричеството? И тоя е чеф на браншова организация. Майко мила! Заради такива "спИцАлисти" сме на тоя хал!

А най-смешно е това за китайския челен опит в наторяването с фекалии. Тоя счупи тъпомера!

23.10 2015 в 17:14

Знаете ли какво е "фибри"?
А бамбукови фибри?
Ако не знаете, това е пълнежът на ефтините и не толкова ефтини кремвирши и колбаси. И единствената им не вредна съставка.