Дянков: Висока инфлация още 6 месеца, удължаването на бюджет 2022 е умен ход

OFFNews 02 ноември 2022 в 09:07 1831 3

Симеон Дянков

Снимка БГНЕС/архив

Симеон Дянков прогнозира висока инфлация до пролетта

Инфлацията ще се задържи на това ниво до пролетта. Ще сме в процес на висока инфлация още поне 6 месеца.

Това коментира от Брюксел бившият финансов министър Симеон Дянков по Нова тв. Той определи удължаването на Бюджет 2022 като “умен ход”, защото ако служебното правителство беше внесло “какъвто и да е бюджет за обсъждане в парламента, щеше да се получи едно огромно политическо наддаване, особено от ПП и БСП, и щеше да се стигне до много по-висок дефицит”. 

Дянков подчерта, че в бюджета за 2022 г. има много разходи за инфраструктурни проекти, които не се изпълняват. “С тях се извършват някои от допълнителните социалните плащания от 1 октомври. Но това ще трае до април, след това ще трябват пари и за тези обещания, които вървят по социалните плащания”

Възможно е обаче да се направи актуализация на определени точки, които да се вземат под внимание в следващия бюджет, като например минималната работна заплата, поясни Дянков. “Не могат да са в огромни разходи милиарди, могат в милиони, обясни той.

“Трябва да се преборим с инфлацията, иначе няма как да влезем в еврозоната. Вече сме в ситуация, в която инфлацията е много над нормалното за България. Над 2,5 пъти над средното за Европа сме”, допълни бившият финансов министър. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

726

1

Кариерен

02.11 2022 в 10:05

От новинарски сайт (страница) читателите очакват новини от действащи в момента политици, финансисти и др., които имат актуалната информация и които могат да вземат решения. А тук ни занимават с бивш финансов министър, провалил се с гръм и трясък и запомнеен само с печалната "постна пица"!