Депутатите избраха Борис Грозданов за шеф на Фискалния съвет

ОFFNews 25 ноември 2015 в 13:32 4210 1

Борис Грозданов, който беше предложен от ГЕРБ, ще бъде председател на Фискалния съвет. Това решиха депутатите на днешното си заседание.

Именно Грозданов през 2012 година предложи пенсиите да се облагат с данък, но после оттегли идеята си.

Грозданов е завършил финанси в Ленинградския финансово-икономически институт. Той е доктор по икономика. Специализирал е държавни финанси в Русия, Германия, Чехия, Полша, Англия и Унгария. През 1990 година той започва работа в Министерство на финансите като старши научен сътрудник по държавния бюджет. Бил е зам.-директор на Научноизследователския институт по финанси. Бил е депутат в 41-вото Народно събрание.

За членове на съвета бяха избрани Григорий Вазов (ПФ) , Дора Андреева (БДЦ), Юнал Тасим (ДПС) и Любомир Дацов (РБ). ОТ БСП бяха предложили за член на съвета Димитър Иванов, но предложението не беше прието, а от партията напуснаха залата в знак на протест.

Членовете на съвета имат мандат от 6 години.

След предложенията беше и Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии. Той беше издигнат от Мартин Димитров от РБ, но не беше избран за член на Фискалния съвет. Отхвърлена беше и кандидатурата на Маргарита Николова, защото не се е явила на изслушването в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Фискалният съвет ще има за цел да осъществява независимо наблюдение и анализ на бюджетната рамка за поддържане на устойчиви публични финанси. Той трябва да бъде и механизъм за повишаване информираността на обществото за фискалното управление на страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови