Правителството одобри създаването на Фискален съвет

OFFNews 04 февруари 2015 в 17:39 2448 0

Министерски съвет прие проектозакон за създаването на Фискален съвет, който ще е независим консултативен орган по въпросите на фискалното управление.

Новият орган ще има за цел да осъществява независимо наблюдение и анализ на бюджетната рамка за поддържане на устойчиви публични финанси.

Съветът трябва да бъде и механизъм за повишаване информираността на обществото за фискалното управление на страната. При значително отклонение на бюджетната позиция от средносрочната бюджетна цел се предвижда и създаването на автоматични корективни механизми. 

Законопроектът е изготвен в изпълнение на европейска директива за бюджетните рамки на държавите-членки. Тя предвижда наличието на ефективно и навременно наблюдение на националните фискални правила, извършвано от независими институции, разполагащи с функционална автономия по отношение на фискалните органи на държавите-членки.

Проектът е разработен и в контекста на две препоръки на Европейския съвет – от 2013 г. и от 2014 г., относно националните програми за реформи на България за съответните години.

Ако законът бъде приет, Фискалният съвет ще се състои от петима членове, като един от тях ще е председател. Те ще се избират от Народното събрание, а мандатът им ще бъде 6 години.

Според приетия днес проект за членове на съвета ще се избират хора, които имат висше икономическо образование с минимална степен "магистър" и не по-малко от 10 години професионален опит в областта на икономическия анализ или управлението на публичните финанси. Освен това те ще трябва да са с "високи нравствени качества".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!