Държавата с мерки срещу бюрокрацията: По-лесно регистрираме коли, свидетелството за съдимост отпада

OFFNews 16 юни 2017 в 12:28 7018 3

Снимка Пресцентър - Министерски съвет

Активни мерки за облекчаване на административната тежест за гражданите и бизнеса обсъдиха днес в Министерския съвет премиерът Борисов, министри, кметове и представители на браншови организации.

Това бе една от основните точки в предизборната програма на управляващите. Премиерът посочи днес, че ще работят активно институциите да си обменят информация по служебен път, вместо граждани и фирми да се прехвърлят и да чакат от гише на гише. Това според Борисов ще намали и корупцията.

Една от първите мерки, които държавата поема като ангажимент, е да съкрати чувствително процедурата за регистрация на автомобили. Идеята е до няколко седмици да заработи нова система за регистрация на новозакупените коли. Тя ще позволи автомобил да се регистрира само с едно ходене до нотариус с лична карта. Нотариусите ще подават информацията до КАТ. Така, на практика, висенето на опашки в КАТ може да отпадне до 2-3 седмици.

Друга новост е, че гражданите няма да имат нужда от свидетелство за съдимост, а то ще се изпраща по съдебен път. Промяната ще е факт до няколко седмици, ако за нея не са нужни допълнителни нормативни промени.

"Когато си загубват дни да се извади един документ или непрекъснато повторно се иска, всичко това създава едно усещане и за тревожност, и за корупция. Прекрасно всички знаят къде са местата, в които се формират опашките, където е необходимо, ще се вложат средства, където е необходимо, дори на личен контрол да се вземе."

Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че има и много незаконни административни такси, които също трябва да бъдат премахнати. „Десетки режими могат да отпаднат, базирайки се вътрешно ведомствена справка по електронен път. Всички са еднакво виновни“, каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12021

3

bls

16.06 2017 в 15:29

Не схващам - регистрация на автомобил който трябва да мине канал няма как да стане без колата там - това е ясно. Регистрация на автомобил който няма нужда от канал - ок, но все пак трябва да си получиш талона - там си има опашки така или иначе ..

14355

2

neverland

16.06 2017 в 13:14

#1

Скоро при нотариус бил ли си? А как си обясняваш чакащите хора в канторите им?

Е, че то е много трудно да се сетят какво трябва да се премахне като процедура или такса. Или им липсва воля или просто не им пука и не им се занимава да реформират. А в повечето случаи проблемът изобщо не е в това че "трябва пари" за да се промени, просто някой трябва да се "занимава".

А и леко леко покрай всички тези промени се "оптимизира" персонала, който е пословично раздут и работещ неефективно.