Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Появи се втори кандидат за шеф на БНБ

ОFFNews 27 май 2015 в 21:29 6210 9

Камен Захариев.

Появи се втори кандидат за поста на управител на Българската народна банка - Камен Захариев, съобщи "Капитал".

Захариев в момента изпълнява длъжността директор на екипа по глобално преструктуриране и възстановяване на активи в отдела по управление на риска в Европейската банка за възстановяване.

Той е заявил пред изданието, че с него се разговаря от 3-4 месеца за възможността да заем най-високия пост в БНБ, като накрая е позволил да бъде предложен.

Според него в най-кратък срок новата управа на банката трябва да направи вътрешно разследване дали политиките на БНБ съответстват на най-добрите световни практики и ако не - да се направят корекции. Захариев изтъква, че главна цел на финансовата институция трябва да бъде приемът в европейските структури на банкова регулация и в крайна сметка в еврозоната.

Камен Захариев започва работа в ЕБВР като старши юрисконксулт през 1993 г., като днес заема поста на директор на екипа по глобално преструктуриране и възстановяване на активи в отдела по управление на риска.

Завършил е международно право в Московския институт по международни отношения през 1982 г. След това е научен сътрудник в Хумболтовия университет в Берлин, където защитава докторантура по международно право. Научен сътрудник е в Института за международно публично право "Макс Планк", Хайделберг. Стажът му по английско и международно банково и финансово право минава в Simmons & Simmons. Камен Захариев е член на Британския институт на директорите (IoD), на консултативния съвет на инвестиционните фондове в Югоизточна Европа.

Досега единственото предложение за управител на БНБ беше това на ГЕРБ - Димитър Радев.

Нов управител на БНБ най-вероятно ще бъде избран в периода от 1 до 10 юли, въпреки че датата съдържа много условности.

За да стане наследник на Иван Искров, кандидатът трябва да събере възможно най-широка подкрепа от всички политически сили.

Ако се постигне консенсус между политическите сили в края на юни или до 15 юли, пленарната зала ще гласува нов гуверньор на БНБ.

Първо кандидатурите ще се гласуват в парламентарните групи, включително и от опозицията.

Ако се получи удовлетворителен резултат по правилата, номинациите се разглежда в Комисията по бюджет и финанси.

След това те влизат за гласуване в пленарна зала. Кандидатурите за нов управител на БНБ се избират от парламента с обикновено мнозинство - повече от половината от гласувалите.

Планът на ГЕРБ за избор на нов управител на БНБ се базира обаче на доста условности.

Ако се получи широка подкрепа за номинирания кандидат от най-голямата политическа сила, в парламента се надяват първо Иван Искров да подаде оставка сам. Председателят на бюджетната комисия се позовава на разговори с настоящия управител на БНБ, който е заявил, че ще напусне сам поста, ако има излъчен кандидат.

Само при оставка на Искров ще се отвори възможността депутатите да направят избор за нов управител на Централната банка.

Още през март Иван Искров заяви: "Няколко месеца ви чакам да изберете управител. Направете ми подарък, и без това имам рожден ден на 26 март", но за момента това е само обещание.

"При съгласие изборът може да стане и до края на юни", прогнозира оптимистично председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, ако планът за номинацията и избора, както и за оставката на Искров станат реалност.

Според настоящия закон на БНБ, ако изборът на нов управител на БНБ не е прекратен предсрочно, то избор за нов може да стане от два, но не по-късно от три месеца.

Ако се стигне до предсрочно прекратяване на мандата на Иван Искров и се изпълни плана на ГЕРБ, от управляваща коалиция ще внесат промени в Закона за БНБ.

Преди гласуването те предвиждат промени в Закона за БНБ, които да гарантират на новоизбрания гуверньор, че ще изкара цял мандат на поста. Промяната ще важи и за подуправителите в БНБ.

По настоящия закон, ако бъде извършена предсрочна смяна на гуверньора, следващият трябва да доизкара мандата му като временно изпълняващ длъжността и след това да се кандидатира наново за втори избор на пълен мандат.

Менда Стоянова обеща да се уреди мандатността на длъжностите избирани от Народното събрание.

"Това не бива да се приема като промяна на закона за конкретния случая. Тази промяна ще каже, че когато има предсрочно прекратяване на мандат новият избран управител следва да започне нов мандат, което е съвсем нормално. Европейската централна банка отдавна настоява за такава промяна, защото никъде няма такова чудо "довършване на мандат"", обяви председателят на бюджетната комисия в НС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!