Булсатком: Наши абонати имат проблеми заради атака срещу компанията

OFFNews 16 май 2023 в 13:35 19415 1

Булсатком
Булсатком.

Във връзка с медийни публикации, твърдящи, че липсата на софтуерен лиценз е причината за проблемите с телевизията на „Булсатком“, заявяваме, че това не отговаря на истината. Текущите проблеми на част от абонатите ни са резултат от целенасочена атака срещу компанията и нямат нищо общо с внушенията за нарушаване на договорни отношения. Това се казва в позиция на дружеството доставчик на тв услуги.

Какви са фактите – през 2019 год. „Булсатком" сключва 10-годишен лицензионен договор за ползване на Булкрипт софтуер с фирма Делтаком Електроникс на бившия съсобственик и изпълнителен директор на „Булсатком" Максим Заяков.

Булкрипт е вид софтуер, инсталиран в приемниците за сателитна телевизия, който позволява декодиране на телевизионния сигнал. Цената по договора е заплатена стриктно от „Булсатком" в оказаните срокове. Едновременно с това фирмата Делтаком Електроникс, в която собственици са братята Максим и Пламен Заякови, се явява и доставчик на част от приемниците, които „Булсатком" предоставя на своите абонати.

Съдебното дело, което в момента, така наречената „трета независима страна", а именно Пламен Заяков води срещу „Булсатком", касае друг софтуер, различен от Булкрипт, за който се твърди, че е инсталиран в приемниците и за чието авторството Пламен Заяков (брат на Максим Заяков) претендира. Нито в продуктовото описание на приемниците, нито в ръководството за експлоатация е индикирано наличието на друг вид софтуер. През целия период на търговските взаимоотношения между двете дружества компанията Делтаком Електроникс не е информирала „Булсатком" за наличието на друг софтуер в приемниците. Ако това е било факт, възниква въпросът защо Максим Заяков не е уредил правата за него в периода до 2018 г, докато самият той е изпълнителен директор на „Булсатком".

В същото време не е известно Пламен Заяков да е разгласявал публично за създаването на този вид софтуер, каквато е нормалната търговска практика. Не са регистрирани и авторски марки или дизайни, нито авторството на подобен софтуер е обозначено в CISAC, най – голямата организация, защитаваща правата на авторите.

Към момента съдебното дело между „Булсатком" и Пламен Заяков не е приключило. Има единствено решение на първа инстанция, което е обжалвано. Затова тълкуваме всякакви спекулации по съществото на делото като самоволен акт, целящ злоумишлено да навреди на „Булсатком" и да нанесе удар върху имиджа на компанията. Още повече атаката идва в момент, в който Неосат – друга от фирмите на Заяков – промотира явна проява на нелоялна конкуренция – пуска на пазара оферта, с която приканва абонатите, чийто приемници имат Булкрипт софтуер (а такива на пазара са само абонатите на „Булсатком"), да се пренасочат към услугите на Неосат.

Намираме за недопустимо на фона на един чисто юридически бизнес спор компанията ни и нейните потребители да стават жертва на опит за целенасочено източване на клиентската ни база.

Вярваме, че всички клиенти на сателитна телевизия, включително и тези на „Булсатком" могат да бъдат спечелени само с честни усилия и високо качество на услугите, а не чрез внушения и манипулации. Намираме за изключително порочни подобни деструктивни бизнес практики и ще реагираме на тях по законов път.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Mishel Vasilev

16.05 2023 в 17:49

Имаме проблем с булдат кома и не можем да се сваржем с никои защо така ние сме от царево област Бургас някои можели дами даде телефон за вразка с тях предварително благодаря