Булгартрансгаз смени избрания строител на Турски поток със свързан с Русия кандидат

OFFNews 28 май 2019 в 21:44 4356 1

"Булгартрансгаз" отстрани класирания на първо място кандидат за строежа на българския участък от газопровода "Турски поток". 

Изпълнител на проекта за 474-километровото трасе от турско-българската до българо-сръбската граница трябваше да е арабският консорциум "Аркад", чиято оферта единствена се вместваше в рамките на обществената поръчка от 2.286 млрд. лв. без ДДС.

Консорциумът не е представил в срок необходимите документи за подписване на договора.

Така за изграждането на българския участък от "Турски поток" е избран консорциум "Газово развитие и разширение в България" между регистрираните в Италия "Бонатти С.П.А" и "Макс Щрайхер С.П.А" и люксембургската "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л. – клон България", свързана с руската "Тръбна металургична компания" (ТМК). 

Малинов посочи, че няма обяснение за това, че "Аркад" не е внесъл необходимите 30 документа. Офертата на саудитския консорциум беше избрана на 3 април. На 16 април е започнал да тече 30-дневният срок за предоставянето на документите за сключване на договор. До 16 май обаче са предоставени само четири документа. Срокът бил удължен до 22 май, но нови документи не пристигнали.

Междувременно на 17 май консорциумът "Газово развитие и разширение в България" подал официално предложение за промяна на офертата, като намалил цената с 31% - на 1 102 197 332 евро без ДДС, което е с 6000 евро по-малко от офертата на "Аркад". 

Техническите параметри на офертата остават същите. Консорциумът се ангажира да построи 250 км от трасето на "Турски поток“ до края на 2019 г., а останала част - за 365 дни, за да се изпълни договора с "Газпром" и първите количества газ по тръбата да бъдат пренесени от началото на 2020 г.

Решението на "Булгартрансгаз" може да бъде обжалвано от "Аркад" в рамките на 10 дни. Новият изпълнител пък ще има 30 дни, за да внесе всички необходими документи за подписването на договора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

28.05 2019 в 21:53

А!!! То те - шейховете, де.. Щяха и магистралата от Малко Търново до Русе да ни дигат..
Ний само оФФФцете да им гледкаме..
Ма то ни оФФФце, ни магистрала..
Само Трайчото изгоря покрай басейна..