Булгаргаз отговаря на обвиненията: продали газ заради по-ниското потребление през уикенда

OFFNews 05 февруари 2022 в 15:38 6132 2

Дружеството "Булгаргаз" отговори на обвиненията, че е "харизало" на Румъния 60 000 мегавата за уикенда - нещо, което старото ръководство не си било позволявало с месеци.

"Предвид спецификата на борсовата търговия на природен газ бе извършена проверка относно изнесената информация. Вследствие бе установено, че поради обичайно по-ниското потребление през уикенда от общия микс на количествата природен газ, излишните количества са реализирани на газов хъб "Балкан", се посочва в позиция на "Булгаргаз" (цялата позиция - най-долу).

Според позицията цитираните в медиите количества природен газ категорично не отговарят на действително продадените, които са 37 000 мегаватчаса. Тези количества били продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия съвет на директорите на "Булгаргаз".

"Това, за което управляващите критикуваха "Булгаргаз", сега го правят същото, но в още по-големи мащаби", каза по-рано пред bTV бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Бившият премиер Бойко Борисов заяви, че цитираните обеми от Овчаров са равни на половината дневна консумация на цяла България и се закани: "Ще докажем, че са крали в петък вечер. И то са крали с милиони."

В предаването "Денят започва с Георги Любенов" обвинения отправи и лидерът на АБВ Румен Петков. Сделките са траели по 3 секунди, това не бива да бъде подминавано, заяви лидерът на АБВ.

Позицията на "Булгаргаз"

Предвид спецификата на борсовата търговия на природен газ, след извършена проверка, бе установено, че от общия микс на количествата природен газ, „Булгаргаз“ ЕАД е реализирало излишните количества, които обичайно се дължат на по-ниското потребление през почивните дни, на държавната борса „Газов Хъб Балкан“ ЕАД. Изнесената информация за продадените от „Булгаргаз“ ЕАД количества природен газ категорично не отговаря на действително продадените, които за посочения период са 37 000 MWh. Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия СД на „Булгаргаз“ ЕАД. При направения анализ се установи, че реализираната цена от извършените борсови сделки е по-висока от тази, която „Булгаргаз“ ЕАД би получило в случай на положителен дисбаланс към „Булгартрансгаз“ ЕАД, поради неосвобождаване на излишните количества.

Предвид финансовото състояние, наследено от бившето ръководство на дружеството, изразяващо се в недостиг на средства, възстановяването на нарушения паричен поток е от огромно значение за дейността на дружеството, свързана със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната. Ръководството на дружеството предприема всички необходими действия, в рамките на закона и в условията на пълна прозрачност, да осигури финансов ресурс, който да гарантира дейността на дружеството, като обществен доставчик и участник на пазара на природен газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

3

Bace7

06.02 2022 в 06:45

Мишките нагризаха сиренцето, и капанът щракна. Баба ми в такъв случай ги заливаше с вряла водица. Затова ли простокирчовци искаха да "променят" прокуратурата, за да не ги тикнат в затвора за вредителство и кражбици?

22548

2

dolivo

05.02 2022 в 21:42

и защо да не продаде, за да реализира печалба да плати дълг или намали цени на друга порция за вътрешния пазар?

добре е че се гледа

въпроса е как се интерпетира

господина с титла по Винету и други книги на Карл Май, отворил екселската таблица, намерил една сума в дневната търговия, позакръглил нагоре за ПР, и реве, че чекмеджето му не побира толкоз пари

ми това е оборот, не изорани кюлчета


олигофрен