Борисов: Булгаргаз? Тук става дума за милиони чекмеджета

OFFNews 05 февруари 2022 в 13:41 4038 0

Бойко Борисов

Снимка БТА/Атанас Жеков, архив

Бойко Борисов

"Атаката срещу "Булгаргаз" и неговия директор е за да се върнат посредниците, това е грандиозна корупционна схема, каквато не сме виждали от 90-те години", заяви Делян Добрев - министър на енергетиката през 2012 и 2013 г., в първото правителство на ГЕРБ. Добрев коментира въпроса по време на посещение в село Кирково, заедно с партийния лидер Бойко Борисов.

"Тогава умишлено се фалираха предприятия (каквато е целта сега с "Булгаргаз"), за да може посредниците да вземат бизнеса на тези предприятия. От 90-те години не сме виждали такава корупционна схема. Цялата битка е за милиарди", казва Добрев.

Борисов цитира думите на Румен Овчаров - министър на енергетиката при Жан Виденов и Сергей Станишев, че 60 000 мегавата само за 3 секунди са "харизани" на Румъния. Това е равно на половината дневна консумация на цяла България, заяви Борисов. "Ще докажем, че са крали в петък вечер. И то са крали с милиони", анонсира той.

"Ние ги дебнехме да ги хванем с милиони. На мен ми спретнаха компромат с чекмеджето и ме разнасяха цял месец. Тук става дума за милиони чекмеджета. И какво става - първите са си внесли рушветите - по 80 лв. на мегаватчас. Аз предупредих - ще има война с "Булгаргаз", тъй като едните искат да вземат "пътя на копринката", заяви още Бойко Борисов.

Борисов се заинтересува от съдбата на активистите на партията в Кирково, които бяха задържани от полицията за агитационни материали в навечерието на парламентарните избори. Лидерът на ГЕРБ сравни действията на МВР със събитията от 1944 г. Той обвини управляващите и вътрешния министър, че репресират членовете на партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови