БСП омекна спрямо хипермаркетите

OFFNews 03 май 2014 в 19:42 4030 7

Левицата дава заден ход за готвените наказания за търговските вериги, поставящи непосилни условия на българските производители, с които работят, съобщи „Труд“.

В сега обсъжданите по предложение на БСП промени в Закона за защита на конкуренцията се предвидаше при подобна злоупотреба с господстващо положение веригите да отнасят санкция до 10% от общия си оборот за предходната година. Годишните обороти на големите търговски вериги в страната са между 500 милиона и 1 милиард лева.

Депутати от левицата, цитирани от вестника обаче, коментират, че санкцията е твърде строга и ще внесат корекция, преди второто четене на проектозакона в пленарната зала. Корекцията ще гласи, че размерът на санкциите може да бъде до 10 % от оборота на съответната верига само за конкретния вид стока, натрупан през предходната година.

Управляващите нееднократно изтъкваха, че са на страната на българските производители и възнамеряват да ги защитават от ултимативните неизгодни условия, налагани им от веригите, за да продават продукцията им. Социалистите дори обсъждаха протекционистки мерки за кварталните магазини, страдащи от конкуренцията на големите вериги. Обсъждаше се идеята на хипермаркетите да се забрани да работят в почивни дни, за да върви търговията на малките търговски обекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews