Борисов: Бизнесът да не чака на обществени поръчки

OFFNews 07 април 2015 в 10:34 6515 11

Бойко Борисов и Кирил Домусчиев

Снимка БГНЕС/ЛЮБОМИР СПИРОВ

Успяхме да се справим с най-тежката финансова криза в предишния мандат, светът се тресеше от нея. България обаче се удави, когато кризата отмина. Това заяви премиерът Бойко Борисов на първата национална дискусия от кампанията "Да! На българската икономика", цитиран от БГНЕС.

"В момента всички еврофондове работят. Знаете с какви усилия в парламента успяхме да запазим плоския данък. По-добри условия за бизнеса в Европа няма като данъчна система. Кое да правим - нова инфраструктура ли? Ето тук има по-възрастни, нека да кажат от кога "Тракия" и "Хемус" не са ремонтирани. От 1975 година не са пипани и откакто ние дойдохме, от сутрин до вечер ремонтираме", допълни Борисов.

Той уточни, че 100 млн. вече са дадени за великденските надбавки. "Деси Танева от сутрин ме почва - да дотираме. Което не съм чул, само това не сме дотирали. Сега ми извиват ръцете за едно село с 20 къщи. Аз за 9 млн. лева ще им направя прекрасен блок. Трябва ли държавата за всяка нужда да изважда такива огромни ресурси?", запита Борисов, цитиран от "Фокус". 

„Виждате в Гърция, Сърбия, Македония, Албания и Румъния какво се случи. Животът ме научи да бъда търпелив - изчакайте само след година да видите какво ще се случи в Румъния. 

„Много бизнес се перчи и бие в гърдите, че са бизнесмени. Какъв бизнесмен си като чакаш само на обществени поръчки? Бизнесмен е този, който произвежда, вдигна износа, отива в чужбина. При усвояването на европейските фондове, всяка държава има т.нар. финансови корекции", допълни Борисов. Той подчерта, че от 28 държави, България е в първата десетка от добрите.

”Веднъж имах глупостта да споделя публично, че не би трябвало да има безработни в прекрасните земеделски райони с прекасни пасища планински къде би могло да се произвежда най-доброто мляко, месо и всичко останало - 100% екологично чисто. От 25 години България няма химическа промишленост, земята и природата се изчистиха, възможно най-скъпото, което може да се продава в Европа, може да се произвежда в България”, каза още премиерът. По думите му арабският пазар казва, че колкото агнета произведем, толкова ще купят „ Богатите араби искат българско агнешко, както ние искаме немски мерцедеси, но няма – не се произвежда. Едва 700-800 хиляди. Какво да подпомогне държавата, как да помогне, а сме дали 2,7 млрд.лв”, посочи примерът.

Борисов посочи, че ако се обедини бизнесът и се направи голямо предприятие, Българската банка за развитие може да е гарант.

"Това е огромна възможност за държавата, за хранително-вкусовата промишленост. Знаете, че яйцата, които са от еко-кокошки са 5 пъти по-скъпи. Като направите колбаси или вино, трябва да знаете, че износът е голяма отговорност", добави Борисов. Той уточни, че са готови да помагат, но инициативата трябва да дойде от бизнеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!