БНБ: Кризата в Гърция нe заплашва банките у нас

OFFNews Последна промяна на 29 юни 2015 в 08:56 3389 7

Кризата с банките в Гърция няма да засегне финансовите институции у нас, успокоява БНБ. В свое съобщение от Централната банка пишат:

Във връзка с решението на гръцкото правителство за обявяване на неработни дни за опериращите в Гърция банки и въвеждането на капиталов контрол в Република Гърция, БНБ отново подчертава следното:
• българската банкова система, включително банки с гръцко акционерно участие, е напълно самостоятелна финансово и оперативно от банкови системи на други страни;
• българската банкова система, включително банките с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции и нямат инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство;
• негативни развития в банкови системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система. 

Банковата система в Република България работи с много високо ниво на капиталова адекватност и ликвидност, което гарантира нейната стабилност, нормално функциониране и независимост от негативни развития в съседни страни. В следствие на последователно прилаганите мерки от БНБ банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България.
Тези данни за финансовото състояние, в комбинация с постигнатата далеч преди настоящата ситуация в Република Гърция финансова и оперативна самостоятелност, гарантират операциите на банките на територията на България.
Всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.06 2015 в 18:29

В Швейцария богатите плащат 70% данъци, което е справедливо. Ципрас просто иска и богатите в ЕС да плащат също 70% данъци, както е справедливо. В ЕС богатите обаче НЕ искат да плащат 70% данъци, както е справедливо, и затова вият на умряло.

БАНКСТЕРИТЕ преструктурираха НЕСЪБИРАЕМИЯ гръцки дълг, и от частните банки-кредиторки го прехвърлиха към ЕЦБ, тоест дългът стана държавен. И сега при отписването на дълга, тези които ще понесат последствията са обикновените европейски данъкоплатци, от чиито джобове ще излязат въпросните пари. Включително и българите в НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА в Европа, а не частните кредитори.

Това са ФАКТИТЕ и ИСТИНАТА по този въпрос. Омерзен съм.

29.06 2015 в 12:08

Същото го говореха и за КТБ.

29.06 2015 в 09:46

Кънчо, аз отдавна съм преминал на Шорошоидска зелена шума, понеже предвиждах както сгромолясването на рублата, така и потъването на ЕСССР.

Ако искаш, мога да ти ги продам евтино, по централния кур за деня с малка комисионна.

Знаеш къде да ме намериш, аз по навик още минавам вечер покрай библиотеката и оглеждам младите момчета там.

29.06 2015 в 09:41

Еврото тази сутрин на азиатските борси под 1,09 за долар. Не щете да купувате нефт за рубли.
Сега ще трябва да се "преизчисли" цената на горивата. Виждам бензина до седмица към 2,50лв/л.

29.06 2015 в 09:38

А, че то някой дали вярва на БНБ все още в тази държава?

29.06 2015 в 09:20

Оффнюз, моля по тези чувствителни теми да ограничавате временно коментарите на доказаните малоумници

29.06 2015 в 09:05

А кризата в Пиб може ли да бибитне банките в Гърция?
:))))