Банките в Гърция затвориха, банкоматите дават по 60 евро на ден

OFFNews 29 юни 2015 в 07:37 7495 10

Снимка EPA

Гърция е в банкова ваканция. Банките ще останат затворени до 6 юли. Банкоматите ще дават до 60 евро на ден. Ограничението няма да важи за чуждите туристи и пенсионерите.

„Ограничителните мерки не се отнасят до онези, които използват дебитни или кредитни карти, издадени извън Гърция”, се казва в съобщение на гръцкото правителство. 

Забранено е изнасянето на пари зад граница. Разплащането с гръцки банкови карти е възможно само на територията на страната.

По време на банковата ваканция няма да се начисляват лихви по кредитите, чиито падежи са в този период. 

Българското външно министерство предупреди българите, които ще пътуват за Гърция, че са възможни проблеми и препоръча да се носят достатъчно пари в брой.

Най-вероятно скоро Гърция ще има нова валута още в следващите дни, прогнозира бившият икономически министър Николай Василев пред Нова тв.

"Може да са хартийки, купони, облигации. Може да го нарекат драхма, но това ще бъде по исторически причини". 

До ситуацията се стигна след отказа на Европа да изчака провеждането на референдум в Гърция, насрочен за 5 юли, на гръцкият народ да каже "да" или "не" на споразумение.

"Аз не съм сигурен дали е затворена вратичката за постигане на някакво споразумение. Самото изтичане на споразумението на 30-ти и това, че банките не работят не значи автоматично, че не може да бъде подписано ново споразумение. Въпросът е дали плащанията могат да бъдат посрещнати", заяви Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Според него не е ясно дали в страната изобщо ще има референдум и какво точно ще се гласува на него.

Що се отнася до ефектите на гръцката криза върху България, Василев коментира, че за банките ни няма да има особен проблем - дори за тези, които носят гръцки имена.

"Българският износ за съседката ни вероятно ще намалее. Ако някоя българска фирма има да получава пари от Гърция, не е ясно кога и в каква валута ще ги получи. Възможно е да има малък приток на инвестиции, или поне на малки и средни гръцки предприятия към България. За туризма разлика няма да има, но е добре да носим пари в брой", уточни бившият министър.

Той изтъкна, че развоя на събитията в Гърция ще има положителен политически ефект за България и другите страни от Източна Европа, за да видят как не се прави.

"Ако съседът сам си подпали къщата и я взриви, това не е добър пример за нас. Това направи Гърция", заяви Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!