ЕЦБ запазва спешната помощ за гръцките банки

OFFNews 28 юни 2015 в 16:41 6573 9

Изпълнителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да запаси спешната си ликвидна подкрепа за гръцките банки.

ЕЦБ обяви, че във всеки един момент може да преразгледа решението си и ще следи от близо действията на Гръцката банка.

Малко преди официалното съобщение на банката, BBC съобщи, позовавайки се на свои източници, че е много вероятно ЕЦБ да спре осигуряването на ликвидна помощ за гръцките банки с оглед на спрените преговори между управляващите на Гърция и кредиторите на страната.

"След решението на гръцките власти за проведат референдум и да не продължават програмата на ЕС за подпомагане на Гърция, Управителният съвет декларира, че ще работи в тясно сътрудничество с Централната банка на Гърция за поддържане на финансовата стабилност", се казва в официалното съобщение на ЕЦБ.

Международната спасителна програма за Гърция изтича във вторник, а Атина трябва да внесе 1,6 милиарда евро в Международния валутен фонд.

Вчера финансовите министри от еврозоната не удовлетвориха желанието на Атина да се удължи програмата с няколко дни. Те бяха шокирани от обявеното от премиера на Гърция Алексис Ципрас решение да се проведе референдум за предложенията на кредиторите.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Иво Мирчев: Пеевски усети, че съдебната власт му се изплъзва и свали правителството