ЕЦБ запазва спешната помощ за гръцките банки

OFFNews Последна промяна на 28 юни 2015 в 16:41 5474 11

Изпълнителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да запаси спешната си ликвидна подкрепа за гръцките банки.

ЕЦБ обяви, че във всеки един момент може да преразгледа решението си и ще следи от близо действията на Гръцката банка.

Малко преди официалното съобщение на банката, BBC съобщи, позовавайки се на свои източници, че е много вероятно ЕЦБ да спре осигуряването на ликвидна помощ за гръцките банки с оглед на спрените преговори между управляващите на Гърция и кредиторите на страната.

"След решението на гръцките власти за проведат референдум и да не продължават програмата на ЕС за подпомагане на Гърция, Управителният съвет декларира, че ще работи в тясно сътрудничество с Централната банка на Гърция за поддържане на финансовата стабилност", се казва в официалното съобщение на ЕЦБ.

Международната спасителна програма за Гърция изтича във вторник, а Атина трябва да внесе 1,6 милиарда евро в Международния валутен фонд.

Вчера финансовите министри от еврозоната не удовлетвориха желанието на Атина да се удължи програмата с няколко дни. Те бяха шокирани от обявеното от премиера на Гърция Алексис Ципрас решение да се проведе референдум за предложенията на кредиторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.06 2015 в 18:32

БАНКСТЕРИТЕ преструктурираха НЕСЪБИРАЕМИЯ гръцки дълг, и от частните банки-кредиторки го прехвърлиха към ЕЦБ, тоест дългът стана държавен. И сега при отписването на дълга, тези които ще понесат последствията са обикновените европейски данъкоплатци, от чиито джобове ще излязат въпросните пари. Включително и българите в НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА в Европа, а не частните кредитори.

В Швейцария богатите плащат 70% данъци, което е справедливо. Ципрас просто иска и богатите в ЕС да плащат също 70% данъци, както е справедливо. В ЕС богатите обаче НЕ искат да плащат 70% данъци, както е справедливо, и затова вият на умряло.

Това са ФАКТИТЕ и ИСТИНАТА по този въпрос. Омерзен съм.

28.06 2015 в 23:13

Започна се. Банките в Гърция затварят за поне една седмица.

До месец идва ДРАхМАТА и пенсиите на гърците ще станат колкот българските съвсем малко след това. Честита Безриза драги Гърци.

Да Путин може да Ви помогне, когато станете значително по-бедни от най-пропадналата руска република, Путин ще Ви попдаде саламче ако продадете душите си на дявола...ооопс на Путин.

Е скоро няма да ходя на почивки в Гърция.

28.06 2015 в 22:44

Вън от евригейския съюз и свобода от соросоидите на великия братски Гръцки народ.

Ние сме потомци на Ахил, а те на Орфей, Одисей и Помпей...за последния не съм сигурен де...

28.06 2015 в 20:40

Каква ще е фундаменталната промяна, която вие като модерна марксистка партия ще донесете на Гърция?

- Справедливост. В Гърция малък брой богати семейства притежават всичко - флот, хотели, медии, а 1% от населението владее 58% от богатството. Първа крачка към спасението е да ударим този 1%.

- И как да стане това?

- Напълно наясно сме, че истинският социализъм, в който искрено вярваме, не може да бъде приложен в съвременните условия. Но историята учи, че и при капитализма би могла да съществува социална справедливост. След Втората световна война на Запад данъците за богатите бяха толкова високи, че превърнаха обществата в социални. Ние ще водим борба със зъби и нокти, за да решим проблемите на трудещите се. А това минава през смяна на идеологията на данъчната система. Вместо да изтичат в чуждите банки, парите на богатите трябва да влизат в бюджета.

- Мнозина ви обвиняват, че обещанията ви са популистки и неизпълними. Говорите за опрощаване на външния дълг, вдигане на минималната заплата, 300 000 нови работни места. Откъде ще намерите финансиране?

- Две са основните задачи, които сме си поставили: опрощаване на дълга от страна на кредиторите и преустановяване на убийствената политика на икономии, налагана от тройката (ЕС, ЕЦБ и МВФ - б.а.). Гърция завърши 2014 г. с 10 млрд. евро излишък, който те искат да използваме за погасяване на дългове. Вместо това ние ще дадем 2 млрд. евро - една пета от сумата, в преки плащания за най-бедните, за да си покрият те базовите нужди. Преодоляване на бедността без държавна намеса няма. От първия ден ще възстановим и колективните трудови договори. Във всичко това няма нищо революционно. То е просто смислена политика.

- Възможно ли е международните кредитори наистина да опростят дълга на Гърция - и ако не, ще напусне ли Атина еврозоната?

- Няма да излезем от еврозоната, а и няма механизъм да ни изкарат. Но опрощаването е задължително. Многократно сме виждали, че проблем с подобен дълг няма друго решение. Например 63% от германския дълг е бил зачеркнат през 1953 г. и дори Гърция е плащала за това. През 80-те и 90-те години същото се случва с Латинска Америка. Ние имаме нужда от свежи пари в икономиката, за да й дадем глътка чист въздух.

- Преди време СИРИЗА се обяви за излизане на Гърция от НАТО. Като че ли обаче напоследък партията се отказва от подобни тенденции във външната си политика за сметка на вътрешната програма. Така ли е?

- Ние сме не просто за излизане на Гърция, а за разпускане на НАТО. Алиансът се намесва в световните проблеми по недопустим агресивен начин, който не одобряваме.

- Какво ще значи за Европа кабинет на СИРИЗА?

- Не си мислим, че сме център на света. И все пак в края на 2015 г. ще гледаме избори и в Испания, където нашата братска партия „Подемос“ сигурно ще вземе властта. Успехите ни ще изправят европейските партньори пред избор - ще тръгне ли ЕС по пътя на левите идеи или на фашизма на икономиите? Брюксел не може да пренебрегва тази дилема.

- Коя партия е най-близо до вашата идеология, което би допуснало формиране на коалиция след изборите?

- Комунистическата партия. Тя има историческата отговорност да реши ще помогне ли Гърция да тръгне по нов път.

- Вярвате ли, че опрощаването на държавния дълг на Гърция е справедливо? Как европейските партньори могат да обяснят подобен ход на българските граждани, които получават далеч по-малки заплати?

- Цените в Гърция са несравними с тези в България, така въпросът е некоректен. Дългът не е гръцки проблем, а на цяла Европа. Ние не искаме специално отношение, тъй като много други държави ще се намерят в нашето положение рано или късно. Победата ни ще е в помощ на всички трудещи се, включително и в България.


28.06 2015 в 18:58

Да намалят заплати и пенсии с 1/2. Елементарно. За какво им е минимална заплата и пенсия 600 евра като може и 300. И да обложат двойно богаташите. За няколко години ще се излезли на ++ с тези 300 милиарда

28.06 2015 в 18:18

Ми аз незнам простолюдието що се радва на своето нещастие. Сигурно защото си мисли, че не е негово, а хорско и него не го засяга. А решенията на гръцките управляващи не са рационални и това ще стане ясно на обществеността когато някой сноудън пусне записите с руското посолство.

28.06 2015 в 18:05

ОСНОВЕН ИЗВОД!!! ГЪРЦИТЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПИКАЯТ В УСТИТЕ НА ЕВРОДЕПУТАТИ, ЕВРОБАНКЕРИ, ЕВРИКОМИСАРИ - КАКТО И КОГАТО СИ ИСКАТ. ОБАЧЕ, БИВШИЯ ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР РУМЕН ПЕТКОВ - ЕДИН ПЪТ, ЗНАЧИ СЕ ИЗПИКА ВЪВ ФОНТАНА В ПЛЕВЕН ГОРКИЯ И ЧАК В абв-ТО ГО НАТИРИХА. ИЗВОД - ПИКАЙ, СЕРИ И СИ ГЛЕДАЙ КЕФА. КАКВОТО Е ИМАЛО ДА СТАНЕ - ЩЕ СТАНЕ. СЕГА ОЧАКВАМ СЛЕД ПРЕСТРУКТУРИРВАНИЯ, ПРЕГЛЕЖДАНИЯ И ПРЕМЕСТВАНЕ НА МЪДЕ ОТ ЕДИН - ВДРУГ ЛРАЧОЛ = НАГЪРЦИТЕ ДА ИМ СЕ РАЗМИНЕ ТОТАЛНО - ДОКАТО СЕ ИЗСЕРАТ В ЛИЦЕТО НА ЕВРОПА - НАСРЕД БРЮКСЕЛ И СИ ОБЪРШАТ ГЪЗОВЕТЕ МЕНТАРАДЖИЙСКИ СЪС СТО МИЛИАРДА ЕВРА В СТАРИ, МЕКИ БАНКНОТКИ, БЕЗ ЗАПИСАНИ СЕРИЙНИТЕ НОМЕРА, КАКТО КАЗВАТ БАНДИТИТЕ ПО КИНОТО. МАКАР, ЧЕ ТОВА ПО-ВЕЧЕ Е ЦИРК

28.06 2015 в 17:27

Западняците явно ще клекнат пред СПРАВЕДЛИВИТЕ ИСКАНИЯ НА ГРЪЦКИЯ НАРОД. Щото алтернативата е единствено Гърция вън от Еврогейския съюз и педероатлантическия пакт - при КИТАЙ и РОССИЯ.

Обаче подозирам, че гърците просто ще вземат и тея пари, и пак ще изберат ПРАВИЛНИЯ ПЪТ и ще се присъединят към прогресивното човечество. Прогнилата демонокрация няма бъдеще.

С ВАС СМЕ ДРУГАРИ!

https://www.youtube.com/watch?v=0U9yEPh5k8g

28.06 2015 в 17:19

ЕЦБ не е вдигала ликвидната помощ. Гърците са на сухо. Драги ще изчака до 01.07, с надеждата, че гърците не са достатъчно глупави, че да си унищожат държавата, и няма ли споразумение-край.