Банки връщат вложители в КТБ заради блокиран достъп до данните на МВР

Втори ден опашки пред централата на Корпоративна търговска банка

Владислава Тричкова 05 декември 2014 в 12:17 5236 4

Чакането пред централата на КТБ в София продължава втори ден. Опашките са големи, хората - изнервени, а проблемите се увеличават. 

Изплащането на блокираните от 6 месеца пари в Корпоративна търговска банка на теория започна вчера. Реално обаче десетки граждани нямат достъп до спестяванията си заради несъответствия в данните им и неуредици. Днес излезе и нов проблем, заради който банки връщат хората - блокиране на системата на МВР, в която от банковите клонове проверяват клиентите.

В 10:30 часа днес пред централата на КТБ имаше около 20 души. Чакащите, за разлика от вчера, бяха изнервени и повечето от тях вече отказваха коментар пред репортера на OFFNews

Възрастен мъж сподели, че чака повече от час и половина. Опашката минава бавно, а проблемът, заради който е тук е сбъркана рожденна дата, изпратена от КТБ на обслужващата банка, от която трябва да изтегли парите си. Дали сумата в сметката му е точна, или има разминавания е въпрос, на който мъжът не може да отговори. Заради грешката в рождената дата, е невъзможно да стигне до собствените си пари.

Масовият проблем е несъответствия заради смяна на личните документи след откриването на влога и неактуализирана информация. "Това ми коства два дни" - споделя друг, вече изнервен, мъж, който идва втори ден пред централата на КТБ. "Вчера ходих в ОББ, за да ми кажат, че имам проблем и трябва да идвам тук, но като дойдох и видях голямата опашка се отказах", допълва той.

Допълнителен проблем, заради който вложители са били върнати, ядоса още повече хората.

"Обикаляме всички  клонове на банката, в която сме разпределени - ДСК, и нито един не работи. Сайтът на МВР не работи вече един час, може ли в 21-ви век - векът на техниката, сайтът им да не работи, и то на МВР, при положение, че толкова много хара чакат..." - ядосваха се хора, дошли пред КТБ, за да поискат обяснения за случващото се. 

По всяка вероятност блокираният достъп до данните за хората на МВР е принудил и други банки да връщат клиенти на КТБ, защото проверката на клиента в сайта на МВР се прави задължително за всеки клиент.

"Всеки може да изтегли парите си от клон в страната, ако бъде идентифициран", коментираха от ДСК проблема пред OFFNews.

От пресцентъра на МВР потвърдиха, че е имало временно затруднение със сайта им заради технически проблем. Това е възпрепятствало идентифицирането на вложителите в различните клонове на банките. Те твърдят, че проблем вече няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови