БАН отрича политически натиск за Белене, настоява да се публикува целият доклад

OFFNews 04 декември 2017 в 16:03 3280 3

Учените от БАН отричат да им е оказван политически натиск за заключенията в доклада за рентабилността на новата атомна централа в Белене.

Директорът на Института за икономически изследвания професор Александър Тасев уточни, че в първоначалния доклад се е разглеждал най-неблагоприятният сценарий, и заключението е, че този проект не е жизненоспособен. В официално представения вариант обаче вече има възможност проектът за АЕЦ "Белене" да е рентабилен, при промяна на параметрите.

За да се избегнат спекулациите за намеса на енергийното министерство и Българския енергиен холдинг, учените от БАН искат докладите им да бъдат разсекретени и публикувани изцяло.

В междинния доклад, който се появи на платформата за анонимно споделяне Balkanleaks, е записано, че АЕЦ Белене не е изгодна при нито един от 90-те проиграни варианта, включително и при много високи международни цени на електроенергията през следващите години.

Преди това, на 16 ноември, докладът на БАН бе публично представен и от него стана ясно, че има възможност проектът за АЕЦ "Белене" да бъде жизнеспособен и печеливш.

"Не сме казали "Стройте Белене", а че има възможност за това при постигане на определени параметри, посочи днес проф. Тасев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови