На 1000 страници БАН изчисли как гьолът в Белене да стане печеливш АЕЦ

OFFNews 16 ноември 2017 в 16:11 9738 3

Проектът за АЕЦ "Белене" може да бъде жизнеспособен и печеливш. Това се разбра на представянето на доклада на БАН за изграждането на Втора атомна.

Учените от академията трябваше да проучат всички варианти за бъдещата енергийна мощност и да изработят технико-икономически анализ по поръчка на Българския енергиен холдинг.

Днес в сградата на академията на площад Народно събрание в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова бяха представени основните изводи от разработката, която се оказа, че е в обем от 1000 страници.

Оказва се, че пълният текст на анализа няма да бъде публикуван, а само резюме от него ще бъде качено на сайта на БЕХ.

Какви са основните изводи на учените от БАН:

До 2040 година в региона на Балканския полуостров ще има недостиг на енергийни мощности, който може да се окаже и доста остър при въвеждането на по-строги евронорми за декарбонизация на енергийните производства.

Закупените за близо 1,2 милиарда лева от руската "Росатом" реактори  за АЕЦ "Белене" на практика са непродаваеми без значителна загуба на стойност, тъй като са изработени конкретно за централата у нас, а и сделка е невъзможна без съгласието на производителя.

Цената на електроенергията ще нараства, но е трудно да се изчислят реалистични стойности за толкова дълъг период от време.

АЕЦ "Белене" би бил изгоден в две трети от проиграните варианти при цена на строителството до 10,5 милиарда евро

Удачният вариант е новата АЕЦ да е със съвместно участие на държавата и външен инвеститор като основната част от средствата (поне 70 процента от парите) бъдат привлечени като нисколихвени кредити (лихва под 4,5%).

След като изслуша изводите на екипа на БАН енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че анализът за АЕЦ "Белене" ще бъде подложен на обществен и парламентарен дебат.

"Ще бързаме, но няма да прибързваме", каза тя.

Според Петкова страната ни е в по-изгодна позиция от други проекти за нови мощности в региона, тъй като по Белене била свършена работа, която отнема между 5 и 8 години.

Освен доставеното оборудване е готова и площадката за централата. Има и разрешителни от страна на ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

1

dimostoev

16.11 2017 в 21:47

"Според Петкова страната ни е в по-изгодна позиция от други проекти за нови мощности в региона, тъй като по Белене била свършена работа, която отнема между 5 и 8 години."

Ебаси прозрението!!! Това и децата в детските градини вече го знаят!!!