България иска да запази проекта Бургас-Александруполис

OFFNews 19 юли 2016 в 16:37 6470 3

България планира да възобнови проекта Бургас-Александруполис. Това стана ясно от думите на директора на "Транснефт" Николай Токарев. 

"Неотдавна ние получихме официално уведомление, че те са привърженици на запазването на перспективите пред проекта Бургас-Александруполис. Те са против ликвидирането на компанията оператор, която беше създадена за този проект и беше консервирана. Сега всички имат интерес от нея, включително българските партньори", посочи Токарев. 

Проектът можело да бъде възстановен при проблеми с черноморските проливи. 

Проектът е разработен и при необходимост може да бъде изваден от архива и да се започне работа по него. Това е един от вариантите, обясни шефът на "Транснефт", цитиран от ТАСС.

Токарев припомни, че съществуващата проектна компания все още се финансира. 

„Едно време ние предложихме тази компания да прекрати работа, тъй като нямаше перспективи пред нея и за да не се правят излишни разходи. Но веднага след като пристъпихме към реализирането на тази инициатива, нашите български партньори ни уведомиха, че биха желали да я запазят и да участват в работата на тази компания“, обясни той.

Споразумението за реализиране на проекта Бургас-Александруполис беше подписано през 2008 г., като Русия участва с 51%, а България и Гърция с по 24,5%. 

Изграждането на нефтопровода „Бургас-Александруполис“ беше спряно с решение на правителството на Бойко Борисов през 2011 г. Споразумението беше денонсирано с решение на парламента през 2013 г.

Проектната компания обаче продължи да съществува и да трупа разходи, като в годината след спирането - 2014 г. - разходите на компанията - 100% собственост на Министерството на финансите - бяха в размер на 696 000 лева, а за 2015 г. бяха планирани 169 000 лева.

Миналия ноември стана ясно, че България съди Русия и Гърция за отказа им да ликвидират общата компания "Транс Болкан Пайплайн". Тогава в компанията бяха вкарани 38 хил. лв., за да продължи да изпълнява ангажиментите си в проектната компания, докато върви стартираното съдебно производство пред търговския съд в Холандия за ликвидация на смесеното дружество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

2

El Commandante

19.07 2016 в 20:30

Всяка една възможност за транзит трябва да се използва...
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков