Спреният "Бургас-Александруполис" продължава да трупа разходи

Александра Маркарян 03 март 2015 в 10:30 9389 9

Проектната компания "Нефтопровод Бургас - Александруполис" по спрения през март 2013 година проект продължава да трупа разходи.

Това става ясно от отговор на началника на отдел "Персонал и административни дейности" в дирекция "Човешки ресурси и административно обслужване" в Министерството на финансите след запитване на OFFNews до финансовия министър Владислав Горанов.

В годината след спирането - 2014-та - разходите на компанията - 100% собственост на Министерството на финансите - са в размер на 696 000 лева.

Разчетените необходими средства на дружеството през 2015 г. са 169 000 лева. В държавния бюджет за 2015 г. са предвидени средства за увеличение на капитала на дружеството в размер на 100 000 лева, пише Горанов.

Проектната компания се управлява от трима души - Иван Генов Иванов, Анжел Евгениев Димитров и Александър Райчев Гаргов, чийто мандат изтича през юли 2015 г. Общото им месечно брутно възнаграждение е 5100 лв. Освен тях в дружеството работи и административен секретар.

Няма други звена, извън компанията, които генерират разходи по проекта, пишат от МФ.

На въпроса ни докога България ще плаща бюджетни средства по спрения проект, финансовият министър отговаря:

"Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ" ЕАД е акционер в международната проектна компания "Транс Балкан Пайплайн" Б.В., Амстердам, Холандия, която притежава 24.5% от капитала.

На 12.03.2013 г. Народното събрание прие Закон за денонсиране на Споразумението между правителството на Руската федерация, правителството на Република България и правителството на Гръцката република за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас - Александруполис.

Действащите понастоящем документи, пораждащи договорни отношения са:

Споразумение на акционерите, подписано на 18.01.2008 г. от акционерите на международната проектна компания "Транс Балкан Пайплайн" Б.В., Кралство Нидерландия;

Учредителен договор (Устав), подписан на 6.09.208 г. за учредяване на международната проектна компания "Транс Балкан Пайплайн" Б.В., Кралство Нидерландия;

Решение на Общото събрание на акционерите на международната проектна компания /МПК/ от 13.03.2012 г., с което МПК е прекратила договорите с всички свои контрагентни и с всички членове на управителните органи и служители и е предала изцяло управлението на МПК на "Вистра" Б.В. (Vistra B.V) - дружество, което предоставя услуги по управление на други дружества.

"Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ" ЕАД следва да изпълнява своите задължения като акционер в международната проектна компания "Транс Балкан Пайплайн" Б.В., в т.ч. финансови, докато МПК не бъде ликвидирана.

Министерството на финансите е планирало в кратки срокове през 2015 г. да поиска от съда в Нидерландия прекратяването на дейността и ликвидацията на международната проектна компания "Транс Балкан Пайплайн" Б.В. предвид оттеглянето на Република България от проекта "Нефтопровод Бургас - Александруполис".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!