Путин и Ердоган ще обсъждат "Турски поток"

OFFNews 23 септември 2015 в 08:20 4233 4

Путин и Ердоган ще обсъждат

Снимка БГНЕС, архив

Развитието на кризата в Сирия и проблемите около проекта за газопровод "Турски поток" ще са сред акцентите в насрочения за днес в Москва разговор между президентите на Русия и Турция.

Съобщенията, че Русия прехвърля оръжия и войски в Сирия се посрещнаха с огромно безпокойство от турска страна. Анкара смята,че по този начин Москва помага за укрепването на режима на Башар Асад, както и че това е много опасно. А според Турция сирийската криза може да се реши само, ако бъде премахнат режимът на Башар Асад.

Специално внимание в разговорите се очаква да се отдели на проблемите около актуалния за Русия проект за газопровода "Турски поток", който Владимир Путин предложи на Турция вместо спорния "Южен поток", който трябваше да мине през България. Тези дни Турция обяви, че замразява проекта, а Москва съобщи, че очаква проблемът да бъде решен с новото турско правителство, което ще бъде избрано след предсрочните парламентарни избори на 1 ноември.

На разговорите в руската столица ще присъства министърът на енергетиката и природните ресурси във временното турско правителство Али Ръза Алабойун, а също и отговорни представители от енергийния сектор, които са ангажирани в проекта Турски поток. Руски отговорни енергийни представители начело с президента на "Газпром" също ще присъстват. “В Москва Ердоган ще води сериозен пазарлък с Владимир Путин за "Турски поток”, коментира тези дни проправителственият вестник Сабах.

Ердоган и Путин се предвижда да открият обновената джамия в Москва, която побира 10 хиляди души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews