България и Македония трябва да преборят разликите, както стана с Гърция, заяви еврокомисар Вархеи

Рени Петрова 21 юни 2022 в 10:36 1778 0

Оливер Вархеи

Снимка Софийски икономически форум

Оливер Вархеи

Трябва да се придвижим към присъединяване на Албания и Северна Македония в ЕС без повече забавяне, каза еврокомисарят по разширяване и съседство Оливер Вархеи по време на Софийския икономически форум.

В предварително записано видеообръщение еврокомисарят каза, че руската агресия в Украйна е довела до това Киев и Молдова да подадат молби за членство в Европейския съюз. "Това означава, че ЕС се разглежда като котва за сигурност", заяви той. 

По думите му готовността за прием на всички страни от Западните Балкани остава толкова силна, колкото в миналото, но са необходими мерки заради войната.

Вархеи допълни, че е направен икономически план, който ще акумулира 30 млрд. евро и ще повиши БВП на региона до 2027 г. Надяваме се това да намали разликата в развитието от останалите страни в ЕС.

"Свързваме столиците в ЕС - например като жп линията Белград-София, обявихме и 3,2 млрд. евро знакови инвестиции, но няма смисъл от това, ако хората трябва да спират на всяка граница. Необходима е ясна перспектива за европейска интеграция", каза още той. 

Според еврокомисаря трябва да се придвижим към присъединяване на Албания и Северна Македония без повече забавяне.

"Важно е да кажа, че както Гърция и Северна Македония пребориха своите разлики, така и България и Македония трябва да направят същото", заяви той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови