9 вместо 6 месеца кредитна ваканция, но част от разсрочените няма да платят

OFFNews 10 декември 2020 в 09:35 2629 0

Ако говорим за кредитна ваканция - редът за отсрочване на кредити не се е променил, той е добре познат. Близо 100 000 фирми и граждани поискаха такова отсрочване през последните 6 месеца. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Петър Андронов, председател на УС на Асоциацията на банките в България.

Разсрочената сума е около 9 милиарда за целия банков сектор, допълни той.

Очакваме последното решение на ЕЦБ за нов срок, в който да действа сега установеният ред. Правилата на европейския банков орган казват - това, което правихте по-рано, може да продължи до 31 март 2021 г. По същия начин, с единствената разлика, че максималният краен срок се увеличава до 9 месеца, вместо 6, обясни още Андронов.

Има риск някои кредити да не бъдат изплатени след отсрочването. Нормално е да има такива. Предположенията са, че от тези 14,5%, които бяха отсрочени, между 5 и 20% ще имат нови затруднения и отново ще поискат отсрочване, обясни финансистът. То обаче може да бъде за още 3 месеца максимум, допълни Андронов.

Естествено, че е повишено вниманието към кредитополучателите от сектори, които изпитват по-големи затруднения. На тях отделяме повече внимание и по-задълбочени анализи, категоричен е банкерът.

Няколко от банките вече са изчерпали лимитите си за кредити към гражданите - мисля, че са малко над 100 милиона вече. Други поискаха нови лимити, обясни финансистът. Критериите за получаване на кредити от фондовете остават непроменени и фактът, че вече са раздадени толкова от тях, показва, че мярката за гражданите работи добре, каза още Андронов.

Банков риск няма. Уроците от голямата банкова рецесия категорично са научени, заяви в заключение Андронов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови