Илиана Раева и Нешка Робева си подадоха ръка

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2019 в 19:57 4009 0

Управителният съвет на БФХГ на свое редовно заседание днес взе важни решения, свързани с определянето на съставите на националните отбори за жени индивидуално и ансамбъл. По време на заседанието стана ясно също, че напрежението между президента на федерацията Илиана Раева и легендарната треньорка Нешка Робева е отшумяло и двете са готови да работят отново заедно.

1. По предложение на главния треньор на национален отбор жени ансамбъл Весела Димитрова, УС утвърждава замяната на състезателката Теодора Александрова със състезателката Галатея Герова за втори състав на национален отбор ансамбъл жени поради доброволно прекратяване на активна състезателна дейност на Теодора Александрова.

2. УС утвърди предложението на главния мениджър на национален отбор жени индивидуално Бранимира Маркова, воден от две основни цели - призово класиране на олимпийските игри в Токио 2020 и подсигуряване на изпреварваща подготовка за олимпийските игри в Париж 2024. УС утвърждава основен състав от 7 състезателки: Катрин Тасева, Невяна Владинова, Боряна Калейн и Петя Борисова. Тези четири гимнастички като наложени състезатели и такива с най-голяма възможност да представят България през следващите две години до олимпийските игри в Токио 2020, и Татяна Воложанина, Вая Драганова и Лъчезара Пекова - млади гимнастички, чиято основна цел и подготовка ще бъде насочена към олимпиадата през 2024 година.

Разширен състав национален отбор жени индивидуално 2019-а включва Анна Келман, Леонор Божанова, Биляна Писова, Мариета Иванова и Йоана Николова. По предложение на главния мениджър на национален отбор жени индивидуално Бранимира Маркова, за помощник-треньор, наблюдаващ подготовката на разширения състав, е утвърдена Белла Маркова. По желание на Бранимира Маркова състезателката Йоана Николова ще води своята подготовка централизирано в НСБ "Раковски".

След направения анализ на съдийството на проведената селекция от комисия в състав: Мария Гигова, Даниела Велчева и Деспа Кателиева, комисията заявява категорично, че Петя Борисова следва да остане в основен състав на национален отбор индивидуално жени.

Илиана Раева запозна УС за разговора, който е провела с Нешка Робева относно подготовката на състезателката Лъчезара Пекова, член на основен състав на национален отбор жени индивидуално. Робева е изявила желание да продължи да води подготовката на състезателката на базата на КХГ Левски на стадион "Герена". Веднъж седмично иска да посещава НСБ зала "Раковски" за съвместна подготовка с останалите състезателки от националния отбор, както и ще осигури присъствието на Лъчезара Пекова на лагерите на националния отбор. В разговора Робева е уверила, че изцяло ще спазва изискванията на главния мениджър Бранимира Маркова за участие на състезателката в контролни и официални състезания на националния отбор.

Обръщение на Илиана Раева към УС:
"Уважаеми колеги,
Считам, че Нешка Робева със своята работа, опит, успехи и история, която е записала в световната и българска художествената гимнастика е извоювала правото си да подготвя сама състезателките си и смятам, че този компромис да се наруши регламента за централизирана подготовка на националния отбор бих допуснала единствено само за нея и за никой друг. Имам нейното уверение, че ще спазва всички изисквания на главния мениджър Бранимира Маркова във връзка с изпълнение на плановете за подготовка на националния отбор.

Безкрайно съм щастлива, че имаме шанса да си подадем ръце и да работим заедно и сплотено в най-важната година преди олимпийските игри за национален отбор индивидуално жени. Бих искала да споделя и огромната си радост, че моето предложение изцяло съвпада и с мнението на главния мениджър Бранимира Маркова".

Предложението на Илиана Раева беше прието единодушно от Управителния съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови