Венци Стефанов пред Nostrabet: Кръстаич не е Дейвид Копърфийлд, българите сме сред най-талантливите нации

OFFNews 25 юни 2023 в 13:16 1327 0

Венцислав Стефанов

Снимка

Венцислав Стефанов

Собственикът на Славия, Венци Стефанов, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Стефанов отчете подобрението в играта на българския национален отбор, но и подчерта, че липсата на опит изигра лоша шега в последните минути на мача със Сърбия. Президентът добави, че Младен Кръстаич не е магьосник, като трябва да бъде оставен да работи спокойно с младия ни отбор.

Стефанов изтъкна, че в България талантливите спортисти са много на брой. Според него при повече държавна подкрепа и финансиране българите може да завоюват страхотни успехи във всички направления на спорта на европейската сцена. Той коментира и назначението на Хосе Мария Бакеро начело на Славия, изразявайки надежда, че той ще успее да инжектира допълнителна доза дисциплина в младите играчи.

Здравейте, господин Стефанов! България беше на секунди от победа срещу Сърбия преди дни. Стъпка в правилната посока ли беше това представяне, въпреки пропуснатата победа?

Според мен, да. И Славия загуби много точки в последните минути. Това го отдавам на липса на концентрация, която младите футболисти ще надмогнат с натрупване на опит. Не мога да дам оценка на работата на треньорите, не мисля, че съм по-добър специалист от селекционера. За мен обаче Галчев и някои други не са на нивото на националния отбор. Има други състезатели, които се представят по-добре и са по-мъжки момчета. Елементарни грешки се наказват от опитни играчи като сръбските, които играят на най-високото ниво. Тези футболисти знаят, че докато не се чуе последният съдийски сигнал се играе на макс. Това е урок за младите.

Имаше приказки за освобождаването на Кръстаич при определени обстоятелства. Пресилени ли са тези слухове?

Вижте, дали е Кръстаич, Моуриньо, Гуардиола или друг, те са само треньори. Те не са Дейвид Копърфийлд, който да дойде и с магическа пръчка да оправи всичко. Важното е да се работи в правилна насока, за да може в крайна сметка да стигнем желаните резултати. Това са млади играчи, които трябва да се научат на тактика и дисциплина, да имат амбиция да играят голям футбол, а не само да са присъстващи за даден мач и турнир, след което да залязат. Трябва да дават всичко от себе си и да слушат треньорите. Аз мисля, че Кръстаич си е извадил поука на кого може да разчита и на кого не. Имаме страшно много млади играчи, които чакат шанс и колкото по-рано го получат, толкова по-добре за националния ни отбор.

Вие сте на мнение, че България разполага с достатъчно добри таланти в момента?

Разбира се. Българите сме една от най-талантливите нации. Рибата обаче се вмирисва от главата. Ако държавата подаде ръка на спорта, то ще имаме такива успехи, с каквито малко държави в Европа може да се похвалят. Знаете за поколението през 94-та, което се бореше срещу най-добрите и трябваше да сме на финал, въпреки че бяхме ощетени за сметка на Италия.

Може ли нещо да накара държавата да инвестира повече в спорта?

Ще кажа едно нещо – няма държавник, който да не бъде уважаван, ако отделя голямо внимание за спорта. Спортът е здраве, дисциплина, кара момчетата да стават мъже и да уважават и колегите си, и родителите си. Предпазва ги от дискотеки, простотии, наркотици и прочие. Колкото повече се отделя за спорт, толкова повече се отделя за здравето на нацията.

Колко важно беше присъствието на Ивайло Чочев в състава за тези два мача?

Много беше важно. Ивайло е един диригент, който може да намери правилния път към противниковата врата във всеки момент. Това е човек, който винаги внася спокойствие, когато е с топка в крака, създавайки напрежение за опонента.

Да погледнем и към клубния футбол. Ще окаже ли негативно влияние тази доста къса пауза между двата сезона в родните първенства?

Ние, по принцип, винаги сме имали дълги паузи между полусезони и сезони. Аз смятам, че трябва да започваме да свикваме на тези по-къси паузи, за да могат футболистите да имат повече самодисциплина, да се възстановяват по-бързо. Сега имаме 4 евроучастници, чиито футболисти трябва да навлязат в ритъм бързо. Останалите тимове у нас също нямат много време, така че трябва да се свиква. Идват квалификации, вътрешен шампионат... С тези плейофи никой не може да каже колко срещи ще се изиграят. Телевизията също обърква нещата, защото иска всички мачове почти да се играят на осветление. Това е положението в Европа обаче, така че трябва да свикваме.

Лансира се идея от няколко години насам шампионатът да премине към вариант пролет-лято. Би ли оказало позитивно влияние това?

Не, няма как това да донесе позитиви, защото програмата на всички европейски клубове е наобратно. Ако ние бъдем като скандинавска република, то няма как да сме добре подготвени за квалификациите. Те имат по-малко мачове и отбори, което им позволява да се подготвят добре, но за нас няма да е ефективен този вариант.

Вече беше обявено назначението на Хосе Мария Бакеро начело на Славия – едно голямо име. Какво ще донесе неговото присъствие и какви са надеждите Ви за сезона?

Моите надежди са, че той ще накара футболистите да мислят по-професионално, че ще въведе дисциплина. Неговият авторитет значи много за всеки играч. Той не може да се повлияе от вътрешната обстановка, а разчита само и единствено на професионализма на играчите. Аз съм сигурен, че ще въведе едно по-различно професионално мислене. Той ми каза, че дългите лагери не са по неговия вкус, а по-скоро иска интензитет във всяка тренировка, все едно си в решаващ мач. Това за мен е ново и съм убеден, че ще се отрази добре.

Славия почти всяко лято успява да изкара свои кадри зад граница. Може ли да видим нещо такова и сега? Знаем, че има интерес към Светослав Вуцов.

Би било добре, разбира се. Но да не слагаме тигана на котлона, преди да сме хванали рибата.

Има ли и други момчета, които биха могли да заиграят на силно ниво, които излизат от школата на Славия?

И Чунг, и Мартин, и Роби, има още 1-2 момчета. Сораков ще се обиграва още няколко месеца. Има много деца от школата на Славия, които играят в родния шампионат и съм сигурен, че ще успеят да излязат зад граница.

И за финал, господин Стефанов – какво си пожелавате до края на годината?

Да Ви кажа, не смея да си желая кой знае какви неща. Нека всички сме здрави и да уважаваме себе си, приятелите, колегите, семейството и да осъществяваме своите мечти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!