Атанас Фурнаджиев: Михаил Касабов е президент, с Лечков си направихме отвод

OFFNews 26 ноември 2019 в 10:41 2019 0

Вицепрезидентът на Българския футболен съюз Атанас Фурнаджиев категорично обяви пред БНТ, че Михаил Касабов е избран временно за президент на организацията. 

Фурнаджиев разкри, че той и Йордан Лечков са отказали поста и допълни, че е най-добре провеждането на конгреса да бъде през февруари, а не да се отлага за по-късно.

"Времнно изпълняващ длъжността президент на БФС е Михаил Касабов. Да, има словестни престрелки, но това е - Касабов е вписан в Търговския регистър. На въпросното заседание, на което той беше избран, освен членовете на Изпълкома, присъства и цялата админстрация.

Имаше и секретар, който води протокола. Гласуваше се явно. Всички единодушно избрахме Касабов. Аз и Лечков си направихме отвод. Подписа се протокол в присъствието на всички", каза Фурнаджиев.

"След заседанието дадохме съвместна пресконференция, на която Лечков присъства. В четвъртък е насрочен Изпълком, на който ще бъде взето решение и за конгреса. Ще се обсъди и ситуацията с изявленията му.

Няма как да не се свика конгрес. Има диспут вътре в Изпълкома, това е колективен орган, водят се непрекъснати дискусии. Аз искам още февруари да има конгрес. Не бива да се отлага за по-късно. Предстоят баражи на националния отбор, имаме шансове да се класираме на Евро 2020. Ще играем срещу отбори от нашата черга. Имаме шансове за класиране", коментира Фурнаджиев.

"Абсолютно възможно е февруари да се проведе конгрес. Някои казват, че трябвало да минат баражите, за да имало спокойствие за националния отбор и треньора. Някои колеги пък искат да приключи сезона и чак тогава да има конгрес. Три са настроенията в Изпълкома - за провеждането на конгрес през февруари в мое лице, други са за април, а трети - след края на първенството през май.

Ние сме единствената държава в Европа, която избира президент от толкова много клубове. Организирането на конгрес - да се съберат 700 представители на отборите в една зала, не е лесно. Това е решението, което е взето преди доста години (б.р. - на конгреса всеки от близо 700-те клубове да има глас). Това е уставът на организацията.

Той може да бъде променен от конгреса. Ако се прецени, ще се гласува. Тези клубове, които трябва да гласуват за това да отпадне правото на глас, не биха гласували против себе си, все едно гласуват да отпадне правото им на глас при провеждането на конгреса. Малки, големи, това са 700 клуба", обясни още Атанас Фурнaджиев.

Той коментира и разследването на bTV, в което бе уличен в злоупотреба със средства по съвместни програми със спортното министерство.

"Преди дни излязох с декларация по случая. Днес ще има пресконференция, на която хората в БФС, които са подписвали документите и са одобрявали офертите, ще дадат обяснение за широката публика.

Да, аз съм собственик на фирмата "КП Имобилиен" ЕООД, която е инвеститор в комплекс "Белведере Холидей Клуб", това дружество продава апартаменти. Аз съм ги продал на чуждестранни и български лица. След това те ги отдават на други лица. Аз не се облагодетелствам от това, че някой футболен отбор спи там. По никакъв начин не печеля от това нещо", подчерта Фурнаджиев в студиото на БНТ.

"Печеля от продажбата на апартаменти в комплекса, това е", категорично обяви бизнесменът.

"Това е единственият комплекс на територията на Банско с футболен терен и всички условия за тренировки на отборите. Има си процедура с избор на туроператор. Избран е от БФС, те решават. След това туроператорът предоставя офертите и се избира най-доброто", обясни Фурнаджиев.
"Комисията, която прави избора, е съставена от отговорника за детско-юношеския футбол Емил Костадинов, от Лъчезар Димитров и Андрей Петров. Те избират туроператора. След това фирмата предоставя вариантите за хотели. Но това категорично не са мои хотели", каза бизнесменът.

"Що се касае до сумата от 75 лева на човек - това е цената, която държавата заплаща на нашите спортисти на ден. Включена е нощувката в хотел и храната - закуска, обяд и вечеря", добави Фурнаджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови