Димитър Бербатов проведе алтернативен конгрес на БФС, от футболната централа нарекоха събитието “фарс”

OFFNews 18 март 2022 в 14:22 3673 0

Алтернативният "конгрес", проведен днес от екипа на Димитър Бербатов, "освободи" Борислав Михайлов от поста президент на БФС като точка от дневния ред днес. Комисията по избора единодушно реши, че е установила 26 валидни президентски предложения за Димитър Бербатов за поста президент на БФС. Очаквано предвид ситуацията около този "конгрес", нямаше други предложения. Веднага след това беше направена поименна проверка на всички присъстващи 76 делегата. Бюлетината беше отпечатана непосредствено преди началото на гласуването, тя беше интегрална и в нея имаше опция "не подкрепям никого".

След това Бербатов взе думата от трибуната и обясни още веднъж защо се случва всичко това.

"Трябва да се даде равен шанс на всички, да има честна и достойна надпревара. Това е футболът всъщност – конкуренция, надпревара и по-добрият побеждава. Ние затова се борим - да има честен и прозрачен конгрес, какъвто до момента не ми се дава като възможност. Това, което правим, е напълно в рамките на закона. Тъжно е, че се стига до тук. Абсурдно е, но е наложително и принудително.

"Честен и прозрачен конгрес ви обещавам, че ще има. Не искаме много. А всъщност вие сте хората, които сте върховния орган. Затова е похвално и революционно, че взехте нещата в свои ръце. Пишем история, това е, да го знаете от мене. Благодаря ви, че в такива времена успяхте да реагирате, да излъчите делегати. Събрахме се, пътували сте. Извинявам се, защото футболът не печели от това. Затова казвам, че е тъжно. Особено детско-юношеския футбол, на който аз съм продукт. Благодаря за доверието, затова, че сте тук, каза Бербатов.

Иначе "конгресът" най-напред направи регистрацията на клубовете, след което избра и ръководни органи на конгреса. Всичко това делегатите гласуваха единодушно със 76 гласа За. Най-напред журналистите да работят вътре в самата зала, след това гостите да останат, като в това число влизат клубове без право на глас заради нередовни документи или изпуснали срока, както и деятели на футбола. Последното процедурно предложение беше да бъдат допуснати кандидатите за президент и техните екипи до самия "конгрес". Това обаче беше единствено Димитър Бербатов с пет души екип. Беше подкрепено и предложението секретариатът на събирането на подпомага комисиите.

Мандатната комисия беше избрана в състав: Димитър Пейчев (ФК Русокастро) - председател, и членове Митко Димитров (Янтра Габрово) и Боян Динков (Балкан Белоградчик). Комисията по избор на президент и изпълнителен комитет е в състав Кунчо Кунчев (Спартак 1919 Плевен), Иван Златински (Беласица Петрич) и Ленард Алиев (Спартак София) са членове. Комисията по изменение и допълнение на Устава на БФС е съставена от Митко Димитров (Янтра Габрово) като председател и членове Добромира Томова (Черноморец 1919 Бургас) и Христо Желев (Сините камъни Сливен). За водещ на конгреса беше избран Петър Величков.

Конгресът се придържаше към поканата от дневния ред, вписана в Търговския регистър с 10 точки: Разглеждане на жалби до Конгреса, Отчет на ИК за срока на мандата, Програма БФС за развитието на футбола 2022-26, Приемане на членове на БФС, Изключване на членове на БФС, Изменение на устава, Приемане на бюджет, Освобождаване президента на БФС и членовете на Изпълкома, Избор на президент на БФС, Избор на Изпълком на БФС.

В същото време БФС излезе с официална позиция по повод провеждането на събитието. В своя изявление централата нарича случващото се в НДК фарс, който се провежда под безучастния поглед на държавата. Също така от БФС са сезирали компетентните органи по въпроса.

"Българският футболен съюз остро осъжда фарса, разигран днес в центъра на столицата на правова, демократична и европейска държава! Провеждането на абсолютно нерегламентирано мероприятие и провъзгласяването му за официално, при това - пред безучастния поглед на държавните власти - е недопустима проява, легитимираща анархизма и беззаконието в страната ни.

Българският футболен съюз за пореден път твърдо подчертава, че Общото събрание, насрочено за 18 март 2022-а година, е отменено по надлежния ред, и не е откривана процедура за излъчване на делегати и тяхното регистриране във федерацията - единствената уставна процедура за определяне на членовете с право на глас.

Зала номер 3 на НДК бе запазена за вътрешно мероприятие на Българския футболен съюз, за което е сключен надлежен договор. Въпреки това, и в разрез с всички законови и етични принципи, група лица нахлу невъзпрепятствено в помещението и физически отстрани и разруши имущество на БФС, за което бяха уведомени и органите на реда.

Ръководството на Българския футболен съюз категорично спазва законите на Република България, собствения си устав и правилата на световната и европейската федерации ФИФА и УЕФА, които вече са сезирани за днешната трагикомедия – и ще брани правата си с всички законови средства!

За пореден път призоваваме клубовете-членове на БФС да не се поддават на злонамерени и користни опити за разцепление на българския футбол. Апелираме и към държавните органи да вземат отношение към грубото показване както на законите, така и на устава на най-голямата спортна федерация у нас!", се казва в становището на централата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови