''Спектейтър'': България се превърна в мафиотска държава

България прилича удивително на Русия в първите години на Путин, когато върховенството на закона беше използвано срещу политическите му противници. Сега България се превърна в същата мафиотска държава

DW 01 май 2023 в 21:04 9062 7

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Днес държавата в Европейския съюз (ЕС), която в най-голяма степен прилича на авторитарна и потисническа страна, е България, пише британското списание "Спектейтър". Страната е изправена пред екзистенциална криза, смята авторът Марк Холингсуърт.

Според него България е изпаднала в автокрация, управлявана от политически елит, който заобикаля независимата съдебна система и налага култура на безнаказаност. По същество тя е новата Русия, твърди авторът. Като се имат предвид историческите ѝ връзки с Русия, не е изненадващо, че България подкрепя Украйна нееднозначно и неохотно, четем още в материала.

България се е превърнала в репутационен проблем за ЕС

По данни на "Трансперънси интернешънъл" България е най-корумпираната държава в ЕС. Нещо, което създава сериозен репутационен проблем за Европейския съюз и Съвета на Европа, отбелязва "Спектейтър". Според държавния департамент на САЩ София има "значителни пропуски по отношение на човешките права", както и "сериозни проблеми с независимостта на правосъдието и корупцията в управлението".

Според автора на статията България се управлява от автократична клептокрация и олигарси, чийто произход може да се проследи назад до шпионската мрежа от комунистическата епоха, Държавна сигурност и приватизацията на печеливши държавни активи. Британското списание, което излиза от 1828 година насам, цитира и бившия правосъден министър Христо Иванов, според когото тази криза подкопава доверието в ЕС, тъй като той не е успял да реагира на ескалацията на корупцията в най-бедната си държава.

В сърцето на тази криза е липсата на независимост на правосъдната система, отбелязва Марк Холингсуърт. “Проблемът е, че българският главен прокурор има огромна власт и упражнява непропорционално влияние във Висшия съдебен съвет и върху съдиите - казва пред изданието Тоби Кадман, адвокат, който е работил в България. "Подобно на Русия, ерозията на върховенството на правото е първата жертва по пътя към автокрацията", четем още в публикацията.

Главният прокурор Иван "Каскета" Гешев беше "избран" без възражения през 2019 година, а изборът му бе посрещнат с протести, на които недоволните предупреждаваха, че "олигархичната мафия е завладяла държавата и е разпростряла обхвата си дълбоко в институции като съдебната власт, медиите и службите за сигурност", припомня британското издание. И още: "Действащ главен прокурор може да злоупотреби със служебното си положение или да извърши други престъпления безнаказано", е цитирана от "Спектейтър" да казва юристката Радосвета Василева. "По същество този орган е една от основните заплахи за върховенството на закона в България."

Случаят Nexo

Всемогъщата роля на главния прокурор като правоприлагащ орган се илюстрира от случая с Nexo - водеща глобална финтех компания, която управлява активи за над 2 милиарда долара в 200 държави, пише по-нататък "Спектейтър". От януари 2023 г. Nexo и нейните служители в България са под обсадата на прокуратурата. "Това беше координирана атака с твърдения за престъпно поведение, основани на измислени и политически мотивирани обвинения", смята Тоби Кадман. "Главният прокурор се опита да привлече международни партньори от правоприлагащите органи, за да даде легитимност на разследването срещу Nexo и неговите директори в рамките на неправомерен процес", се казва в публикацията.

Тъй като тези опити не успяха, "те повдигнаха изключително спорни обвинения", казва Кадман. "Реалността е, че директорите на Nexo са станали обект на атака заради подкрепата им за политическата опозиция, реформите и срещу корупцията", подчертава адвокатът.

България е изправена пред критичен момент, който има сериозни последици за доверието в ЕС. Американският конгресмен Уорън Дейвидсън дори нарече главния прокурор "заплаха за стабилността на НАТО".

Това е държава, която удивително прилича на Русия в първите години на Путин, когато върховенството на закона беше използвано за преследване на бизнесмени, които се противопоставяха на политическата му програма. Сега, след като Студената война се възроди, България се превърна - подобно на Русия - в мафиотска държава, заключва "Спектейтър".

Дойче веле 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

7

edin slep

01.05 2023 в 22:29

Не е тайна за никого, че преди години фондация "Кондрад Аденауер", зад които стояха ХДС/ХСС и вероятно и госпожа Меркел - изградиха ББ и партията му ГЕРБ, която да борела мафията. Уж. Той, ББ и до сега следва правата партийна линия на ЕНП, за това върху му не се е стоварила дебелата сопа на ЕС.

Предполагам опитът с ББ е причината, партньорите ни в ЕС и САЩ да са много резервирани в подпомагането на местни политици.

От друга страна, от посолството на САЩ явно са го посъветвали да си наляга парцалите, така че напълно е възможно ББ да се извъди евроатлантик в опит да спаси кожата - каквото крал, крал, вече ще следва правата линия, иначе ще го намагнитят.

3655

6

ImBlack

01.05 2023 в 21:33

"Според автора на статията България се управлява от автократична клептокрация и олигарси, чийто произход може да се проследи назад до шпионската мрежа от комунистическата епоха, Държавна сигурност и приватизацията на печеливши държавни активи. " - ТОВА КАЗВА ВСИЧКО !

9352

5

Анализи

01.05 2023 в 21:26

За голямо съжаление е така.

-1100

4

qwertz

01.05 2023 в 21:17

Тази плява от 30 години си е така. Само по-тъпи и крадливи стават.
Това "законът" бил само за "балъците".
"Краденето" е "лошо" само ако другите го правят.

1000

3

tahion

01.05 2023 в 21:15

Глупости! Нексо са мошеници, със забрана да работят в САЩ, даже сега се укриват. Баси поръчковата статия.

705

2

Деспин Митрев

01.05 2023 в 21:11

И ЕС и САЩ имат вина за това. Разузнаванията им много добре знаят какво става тук, но лидерите им се здрависваха с Баце. Сега е малко неудобно, нали - булгурско ще пита - а Вие защо подържахте мафията???
 
X

Предизборно със Светльо Витков