Кока вместо кафе, или докъде може да доведе бедността

Тобиас Койфер - DW 25 декември 2018 в 14:01 4842 0

Големите концерни трупат тлъсти печалби, а фермерите в страните - производителки на кафе затъват в бедност поради ниските изкупни цени. Тези страни са застрашени от миграция и разрастване на нелегалния бизнес с кока.

Наскоро в една ферма, разположена в сърцето на най-богатия регион за добив на кафе в Колумбия, президентите на Колумбия и Хондурас Иван Дюке и Хуан Орландо Ернандес отправиха предупреждения относно най-належащия проблем в техните страни. Поради ниските изкупни цени на кафеното зърно около 90 000 семейства са застрашени да изпаднат в крайна бедност, предупреди държавният глава на Хондурас Орландо Ернандес. Докато бедността в Хондурас води до засилена миграция, друга е опасността, която застрашава Колумбия.

"Нашата ситуация е отчайваща", заяви наскоро Роберто Велес, говорител на колумбийските фермери и помоли пазарите за помощ. Това би било и в техен интерес, каза той, тъй като все повече производители на кафе се изкушават да преминат към незаконното, но доста по-доходоносно отглеждане на кока. Обръщението на Велес бе последвано от отворено писмо, в което представителите на производителите на кафе от 30 страни от Латинска Америка, Азия и Африка се обърнаха директно към компании като Старбъкс и Нестле, предупреждавайки за "социална катастрофа".

На много места сегашните цени не са достатъчни дори за покриване на производствените разходи. Хиляди семейства, които се занимават с отглеждането и брането на кафе, са изложени на риск. Всъщност, въпреки сключения мирен договор с бившата партизанска организация ФАРК производството на кокаин в Колумбия се е увеличило значително през последните две години. Ефектът се усеща и в САЩ, и в Европа, които бележат ръст в доставките на кокаин от Латинска Америка.

В Колумбия ситуацията и бездруго е напрегната от доста време: през последните две години близо един милион души са избягали в Колумбия заради катастрофалното положение в съседна Венецуела. Социалното напрежение сред населението нараства. Кризата с цените на кафето само още повече изостря ситуацията.

Печелба за едни, загуба за други

В колумбийските градове Армения, Перейра и Манисалес кафе-производителите всяка сутрин гледат новините по телевизията, за да следят курсовете на акциите и актуалните цени на кафето на световния пазар. Хората се страхуват, защото цените не се покачват. Освен това работата по стръмните планински склонове е не само опасна, а и физически много изтощителна. Печалбата би компенсирала този риск.

Докато цените на някои сортове кафе наскоро достигнаха нови рекордно ниски стойности, корпорациите отчитат огромни приходи. През 2017 г. “Чибо” успя да увеличи печалбата си от 34 милиона евро на около 199 милиона евро, а приходите на Старбъкс за първото тримесечие на 2018 г. достигат 6 млрд. долара (5 млрд.евро).

В същото време цените на кафето продължават да падат: през ноември 2016 г. колумбийският сорт кафе “Арабика” се оценяваше на 177.85 цента на фунт, а през септември 2018 г. цената падна до 125.74 цента. Разликата е близо 25%! Според експерти, причините за големия спад в цените на някои сортове кафе са богатата реколта и спекулациите на фондовите пазари.

Критика и от неправителствените организации

"Спадът на световните цени на кафето отдавна не е нещо ново, затова и преходът към отглеждане на кока в Колумбия вече започна. Изкупните цени на кафето отдавна не са достатъчни, за да покрият производствените разходи. Препитанието на милиони дребни земеделци е застрашено. В същото време кафе-гигантите отбелязват милиарди печалби. Това е скандално", казва отец Майкъл Хайнц от организацията за подпомагане на Латинска Америка “Adveniat” в интервю за ДВ.

"Справедливата търговия би бил отговорът на нелоялната световна търговия, но затова трябва да се упражни и политически натиск върху мултинационалните корпорации", твърди Хайнц, който следи процесите в Колумбия отблизо. Критиката на страните-производители и неправителствените организации вече има резултат: Старбъкс наскоро дари 20 милиона долара спешна помощ на фермерите в Централна Америка. Само че това е малка капка в морето, която всъщност не променя първопричините за проблема.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови