Случаят 'Бабченко' се превърна в трилър

Роман Гончаренко, Игор Бурдиха, DW 06 октомври 2018 в 21:01 5707 3

Едно инсценирано убийство от тайните служби на Украйна и до днес си остава мистерия. Кои са истинските поръчители на атентата срещу Бабченко, имат ли руските власти пръст в случая и защо всичко тъне в неизвестност?

В края на май Киев разпространи съобщение за убийството на опозиционния руски журналист Аркадий Бабченко. Съобщението предизвика широк отзвук в чужбина. Един ден по-късно се разбра, че украинските тайни служби (СБУ) са инсценирали убийството, за да разкрият поръчителите на действително планирано убийство. Украинските власти бързо заговориха за следа, която води към Русия. Четири месеца по-късно съдът в Киев осъди един киевски бизнесмен като ключова фигура и организатор на убийството. Въпреки това случаят остава неясен.

Поръчково убийство за 30 000 долара

41-годишният Аркадий Бабченко стана известен като военен репортер и критик на Кремъл, макар че някои негови коментари в социалните мрежи се възприемаха като безвкусни. След кратко пребиваване в ЕС, Бабченко остава в изгнание в Украйна и работи за един телевизионен канал. И до днес не е известно почти нищо за това как е било предотвратено неговото убийство. Малко след инсценировката в Киев беше арестуван Борис Герман като организатор на покушението. 50-годишният Герман е шеф на фабрика за сигнални и газови оръжия. Дотогава неговото име не бе известно сред обществеността. Герман е обвинен, че е наел човек, бил се срещу сепаратистите в Източна Украйна, за да убие Бабченко срещу 30 000 долара. Поръчковият убиец от своя страна информирал тайните служби. Медиите съобщават, че в края на август Борис Герман е сключил споразумение с прокуратурата и затова е получил сравнително лека присъда от 4,5 години затвор. В началото на октомври присъдата влезе в сила.

Следите водят към Русия

Процесът се проведе при закрити врата. Подробности не са известни. Само това, че Борис Герман е назовал някой си Вячеслав Пивоварник като поръчител на убийството. Пивоварник е млад украинец, който сега явно живее в Русия. В средата на септември той публикува видеопослание в Ютюб и отхвърли всички обвинения. Във видеото той заявява, че самият той е сътрудник на СБУ. Случаят „Бабченко“ бил комплот на украинските служби.

В началото на октомври Аркадий Бабченко публикува дълъг текст във Фейсбук, в който обяснява, защо подозира Русия за покушението. За това говорели редица улики - както снимки, така и лични данни, до които имали достъп само руските власти. Бабченко назовава и едно име като конкретен поръчител на убийството, замислено срещу него – това на руския бизнесмен Евгений Пригошин. "С моите записки за Пригошин, публикувани във Фейсбук, явно станах трън в очите им", казва Бабченко в разговор с ДВ.

57-годишният Пригошин, комуто приписват тесни връзки с Кремъл, се споменава в руските медии като управител на една „фабрика“ за тролове в Санкт Петербург и шеф на една частна армия. САЩ повдигнаха срещу него обвинение за намеса в президентските избори през 2016 година. Самият Пригошин отхвърля категорично всички обвинения.

Надежда за достъп до документите по делото

Аркадий Бабченко споделя, че главната цел на планирания срещу него атентат била да се "дестабилизира политическата ситуация в Украйна". Той твърди, че смъртта му щяла да разедини страната допълнително, да предизвика размирици и дори смяна на властта. Според него, са били планирани и други убийства на известни личности. Аркадий Бабченко призова украинските тайни служби да публикуват детайли от процеса. "Мисля, че СБУ трябва да организира пресконференция и да представи доказателства, защото има много открити въпроси", казва журналистът. Самият той щял да се опита да промени досегашния си статут на свидетел, за да може като потърпевш да хвърли поглед върху документите по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12688

2

Emil Kasamakov

07.10 2018 в 08:57

Този Евгений не е Пригошин, а Пригожин. Стана доста известен покрай фабриката за тролове, наемниците на "Вагнер" и с прякора си "Готвачът на Путин", така че не би трябвало да грешите името му.

23293

1

Стефан

07.10 2018 в 00:22

случаят бабченко беше, и си остана чалга, която вече никой не помни. Не знаех само, че дойче веле печели от реклама на чалга.