Няма работна ръка: Как Брекзит пропъди източноевропейците

Дойче Веле 22 юни 2021 в 18:39 6802 0

Снимка Jacobs Stock Photography Ltd/Getty Images

Брекзитът и новите правила за престой и работа на Острова накараха 200 000 граждани на ЕС да напуснат Великобритания само за година. Сега липсва работна ръка там, където преди са работели източноевропейците, пише Дойче веле.

В предни години 20% от работниците по строежите във Великобритания са били от страни в Европейския съюз. В Лондон процентът е бил дори 30 на сто. Но Брекзитът и краят на свободното придвижване промениха това. Хиляди европейски работници се завърнаха обратно в Полша, Румъния, България и Латвия заради пандемията и новите правила за пребиваване на Острова. И навярно това ще е завинаги, коментира германският седмичник „Ди Цайт“.

"Не намирам работници"

Пьотр, който е от Украйна, изпитва ефектите от Брекзита на собствения си гръб. Той е строителен инженер и работи в Лондон. В момента отговаря за строителството на три луксозни вили. Но проектите не напредват. “Не намирам работници. Където и да търся. Дори и в интернет”, оплаква се мъжът. Обикновено наемал плочкаджии, електротехници и други строителни работници от Полша, България, Румъния и Латвия. „На тях можеш да разчиташ, а и често са отлични работници“, казва Пьотр и признава, че никога досега не е изпитвал подобен недостиг на работна ръка.

Проблемът се корени в това, че много от работниците вече не отговарят на изискванията за дълготрайно пребиваване във Великобритания. Едно от тях е да си живял и плащал данъци там поне пет години.

На 30 юни изтича програмата, която позволява на живеещите във Великобритания граждани на ЕС и занапред да си осигурят право на престой и работа на Острова. “Всички, които не спазят крайната дата и нямат основателна причина за това, че са се забавили да кандидатстват, ще загубят моментално и безвъзвратно правото си на пребиваване”, обясняват от мозъчния тръст “Обединеното кралство в променяща се Европа”. Пропусналите срока са изправени пред опасността да бъдат експулсирани от страната.

200 000 европейци са напуснали Великобритания

Само през първото тримесечие на тази година вече е отказано влизането на територията на Великобритания на 3294 граждани на ЕС заради проблеми с визата или липса на такава - мярката е засегнала шест пъти повече граждани в сравнение с предишни години.

Новата британската миграционна система е точкова и облагодетелства висококвалифицираните експерти и хората с професии, в които има дефицит на кадри. Строителният бранш не е сред тях. В резултат на това от 2019 до 2020 година броят на европейските граждани във Великобритания е спаднал с близо 200 хиляди души.

Брекзитът накара много семейства от ЕС да се замислят за бъдещето си във Великобритания, пише още “Ди Цайт”. Защото то не винаги изглежда розово. Пьотр пътува по 1-2 часа в задръствания, докато стигне до строителната площадка. В родината си той няма да изпитва подобен стрес, нито пък семейството щеше да плаща скъпи места в детската градина.

Ксенофобията се увеличи

Правителството на Обединеното кралство намали социалните помощи. Поради големия брой кандидати за убежище, семейството на Пьотр изпадна от списъка с чакащи за ново жилище.

“Разликата между богатите и бедните се увеличава. Тук вече няма средна класа и ние принадлежим към бедните”, казва той. Ксенофобията също се е увеличила рязко след излизането на Великобритания от ЕС. “Веднага щом чуят, че говоря на чужд език, чувам как казват зад гърба ми: ​ш...н чужденец”. Затова и много от приятелите на Пьотр вече са напуснали Великобритания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови