Безхаберие и откровени глупости: как България изпусна заразата

Ясен Бояджиев-DW Последна промяна на 07 юли 2020 в 15:04 42731 7

Снимка БГНЕС

Безхаберие и куп откровени глупости. Затова България се озова отново в изходната точка. От пример за контрол на заразата страната се превръща в пример за нейното изпускане. Ето солената цена:

4 юли, събота. Един ден - два рекорда. Десетки хиляди българи се наредиха на най-дългата до този момент гранична опашка (15 км) и стоически издържаха по 5-6 часа под припека, за да отидат на море в Гърция. Същевременно бе отчетен поредният абсолютен рекорд на новорегистрираните случаи на коронавирус (182).

На пръв поглед - случайно съвпадение. И с вирус, и без вирус българите очевидно предпочитат южната ни съседка пред бетонната „прелест“ на родното Черноморие. И с тях, и без тях пък вирусът очевидно си се вихри на воля по нашите земи. И все пак връзка има, при това съвсем пряка.

Разликата между Гърция и България

Гърция постави епидемията под контрол и сега не желае да я пусне отново отвън. Затова затвори за туристи всички пунктове по северната си граница с изключение на Кулата, което доведе до струпването на автомобили там. Забележете: Гърция предприе тази стъпка въпреки очевидните щети за собствения си туристически бизнес. Въпрос на приоритети - и на баланс между тях.

Тъй че - нямаше да има никакви опашки, ако епидемията у нас не беше изпусната. А беше изпусната, защото тук, по традиция, така нареченото управление на кризата се лашна от едната крайност в другата. Първо приоритет бяха здравето и сплашването ("епидемия с невиждана ярост"; "по-добре опашки от коли на КПП-тата, отколкото кервани с военни камиони, изнасящи трупове"). После - икономиката и безгрижието ("Всеки може днес да отиде, да се прибере вкъщи, да се заключи и да си стои там. Ами пазете се!").

На много места, включително в Гърция, разхлабването на ограниченията става поетапно и планомерно. Тук ограниченията паднаха набързо и наведнъж. А поне някои откровени глупости можеше да бъдат спестени.

Откровени глупости

Нощните барове и дискотеките се примолиха и те да отворят и тутакси им бе угодено.

Абитуриентите се завайкаха и айде на баловете (в резултат: 60% от абитуриентите в търновско училище се оказаха с положителни проби).

Най-глупаво бе отварянето на стадионите, въпреки че за всички бе абсолютно ясно какво ще се случи. Докато в цяла Европа мачовете се играят пред празни трибуни, българското далечно подобие на футбол се радва на опасно струпаните един до (върху) друг т.нар. фенове. (Резултатът сигурно вече се отразява в рекордните стойности на заразата в София.)

Сега специалистите повтарят, че всичко това е било грешка, но когато се вземаха решенията, тихомълком отстъпиха пред диктата на политиците - и по-точно пред един от тях. Той пък стоварва цялата отговорност върху липсата на дисциплина и отговорност у хората. „Няма угодия, като в приказката за шапката“, оплаква се премиерът. Основната отговорност обаче е на политиците. Отговорната политика означава да знаеш кое е в интерес на обществото и да го следваш независимо от нечии моментни настроения. Нашият случай не е такъв. Тук управлението е безхаберно, некомпетентно, малодушно и непрекъснато нагаждащо се в опит да се хареса на всички.

В изходната точка

Затова сега се озовахме пак в изходната точка и от пример за контрол на заразата се превръщаме в пример за нейното изпускане. Така обезсмислихме първоначалните страдания и лишения. При това своята икономическа цена имат не само ограниченията на карантината, но и тяхното безразборно и нелогично отменяне. Безхаберието също се плаща. Защото данните за епидемията у нас се следят внимателно и в страните, от които очакваме да дойдат туристи. В резултат България започна да изпада от списъците на безрисковите страни и да влиза в забранителните списъци, а чартърите с туристи почти секнаха. Слънчев бряг е празен като символичен контрапункт на пълните стадиони. Или обратното.

Б. ред. - Статията на Ясен Бояджиев препечатваме от Дойче веле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12139

7

iliyapopov

23.07 2020 в 10:16

Според мен истината е, че управляващите са много меки - при първия протест и отстъпват! На всички е ясно, че "народът" (като общо понятие) е тъп и най-вече некомпетентен и не знае какво иска. Не всичко, за което се протестира е смислено.Народ като нашия трябва да се управлява като малкото дете - с повече твърдост и настойчивост, докато му узрее тиквата.

10571

6

Hissarion

14.07 2020 в 08:44

Евала, машала, Гърция, но българските заразоносители нахлуват всекидневно през Кулата.

4164

5

Egocentric Eccentric

09.07 2020 в 06:36

От всички кадри на празни улици в световни мегаполиси, чист въздъх в Шанхай, камиони с трупове в Италия и какво ли още не, въпреки това за мен най-сюрреалистичното нещо през последните няколко месеца беше, че в България имахме що годе адекватна реакция в ситуацията и направихме нещо правилно.

Поне нещата най-накрая си дойдоха на мястото, че вече си мислех че полудявам.

12285

4

Красимир

08.07 2020 в 14:19

Върви обяснявай на едноклетъчната Ганя - тя е безсмъртна, безхаберна и вирусолог от класа, а, и математик и статистик също. Ганя е просветена - заговорите на Бил Гейтс да я чипират с ваксина и да я заразяват с 5г при нея не минават, и отказва да носи маска защото знае че комара минава през оборска ограда, освен това не е виждала с очите си вирОс - значи няма и е измислен да го страхува и да отвлече вниманието му от истинските неща - че някой ще открадне едни пари и той няма да може да се облажи - този кошмар който го мъчи всяка нощ от 30 години насам.

2900

3

birusa

07.07 2020 в 16:54

Искам да попитам откъде намериха 156 351 бройки PSR тестове към днешна дата
Според последните обявявани наличности България разполага с 20 000 PCR теста в запас на 16 Апр. 2020
Излизат публикации за договорени 30 хил. , 42 хил. с Южна Корея.
Общо договорените с ЕС 600 хил. теста не са се похвалили да са пристигнали.
Никой не плаща на Държавните лаборатории за "направените" тестове според председателя на БЛС.
НЗОК е платила към момента 330 теста.
В приказна държава стават чудеса.


4040

2

jovo

07.07 2020 в 16:09

Либералните медии да вземат да се изяснят! Последно, не трябва да има мерки и да сме свободни като птици, или трябва да станем робове на домовете и разделени с най любимото ни-театри и кина.

4000

1

Biser

07.07 2020 в 15:42

Беше прекалено хубаво, за да е истина - няма как България да бъде за пример, беше непривична роля просто.